Acest eveniment se înscrie în seria de manifestări academice dedicate celei de a XXXIV-a Ediții a Săptămânii Științifice a Universității din Oradea, Anului omagial al pastorației și îngrijirii bolnavilor, dar și Anului comemorativ al tuturor Sfinților tămăduitori fără de arginți, din Patriarhia Română.

Aceste două abordări, una omagială și cealaltă comemorativă, reliefează două preocupări cu o importanță majoră în viața și activitatea pastorală și filantropică a Bisericii noastre strămoșești.

La lucrările acestei manifestări au participat invitați din străinătate de la Fundația Diakoneo, Neundettelsau – Germania și de la Universitatea Gävle din Suedia, precum și de la facultățile de profil din țară de la București, Iași, Cluj-Napoca, Constanța, Arad și Timișoara.  

La deschiderea festivă au participat Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei și Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău. Chiriarhul Oradiei a transmis cuvânt de bun venit participanților, apreciind importanța tematicii simpozionului, care abordează preocupări pastorale față de sănătatea spirituală și trupească a bolnavilor în Biserica Ortodoxă.

Pe parcursul desfășurării manifestării, alocuțiunile celor prezenți au evidențiat legătura existențială între suflet şi trup, între viaţa spirituală şi sănătatea omului, între rugăciune şi vindecare, iar din acest considerent grija față de cei aflați în suferință trebuie să constituie o preocupare permanentă.

Având ca model varietatea lucrării tămăduitoare a lui Iisus Hristos, care relevă importanța și necesitatea purtării de grijă față de cei aflați în suferință, slujiri care au ca fundament paradigmele și principiile religios-morale evidențiate cu claritate în cuprinsul Sfintei Scripturi, referatele prezentate au accentuat ideea conform căreia umanitatea are nevoie să se ancoreze în adevărurile credinței, simțindu-se imperios nevoia de revigorare a preceptelor biblice, în care ideea de a-i urma lui Hristos prin slujirea și purtarea de grijă a celor bolnavi să nu fie atribuită doar ca un arhaism sau, și mai grav, să nu permitem să se risipească în malaxorul unei vieţi tot mai agitate.

La finalul lucrărilor simpozionului, Preacucernicul Părinte, conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor pentru participarea la acest simpozion,  menționând faptul că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării.  

Birou Comunicare


Image Image Image Image Image