Evenimentul a fost conceput ca unul interactiv, bucurându-se de participarea activă a profesorilor și studenților, abordând conceptul central al "luminii" din multiple perspective academice și contemporane.

Materialele prezentate de cadre didactice și studenți de la: Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, Facultatea de Inginerie Energetică și Management Indistrial, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, Facultatea de Arte și Facultatea de Informatică și Științe au fost expuse sub forma unor prezentări poster. Profesorii care au pregătit aceste prezentări au fost disponibili pentru a răspunde întrebărilor participanților.

Grupul țintă al evenimentului a fost format din studenți și profesori ai Universității din Oradea, cu interes în tema luminii.

Evenimentul a fost deschis de prof. univ. dr. Mariana Mureșan, prorector al Universității din Oradea și coordonatorul WP5. Ea a oferit o prezentare generală a proiectului, partenerilor, obiectivelor și scopului evenimentului. Conform agendei, prezentările profesorilor au fost urmate de o sesiune de întrebări din partea studenților. Compania SCHRACK, partener tradițional al universității, a contribuit cu panouri luminoase și informații specifice tematicii.

Printre subiectele abordate s-au numărat: „Ce este lumina?”, prezentat de ș. l. dr. ing. Nicolae Rancov, „Aplicațiile luminii în telecomunicații” al ș. l. dr. ing. Sorin Popa, „Optimizarea procesului de conversie a radiației solare în electricitate” de conf. univ. dr. ing. Darie Șoproni, și „Casele viitorului, rolul și importanța luminii ambientale” susținut de mai mulți reprezentanți ai Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură. Conf. univ. dr. Lili Indrie a prezentat un studiu de caz despre influența luminii asupra picturilor bisericești, iar ș. l. dr. Florin Ciprian Dan a demonstrat utilizarea programului DIALux pentru planificarea luminii. Alte prezentări au inclus: „Light and visual optics”, de conf. univ. dr. ing. Castrase Simona Cristina și un material despre Aurora boreală al prof. univ. dr. Eugen Macocian.

Un moment special a fost expoziția „Bright companions”, organizată de Facultatea de Arte, o colecție de lămpi pusă într-un decor potrivit pentru a le evidenția splendoarea.

Materialele prezentate în cadrul International day of Light rămân expuse, timp de o săptămână, în holul Bibliotecii Universității din Oradea, pentru a fi văzute de cât mai mulți studenți și elevi.

 

Biroul Comunicare

Image  

Image  

Image  

Image  

Image