Prima dintre acțiuni – „Elevii întreabă, profesorii răspund” – reprezintă o tradiție pentru Departamentul de Relații Internaționale și Studii Europene și se află la a treia ediție. Aproximativ 30 de studenți de la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și ale Comunicării din Oradea (cu predare în română, respectiv engleză) au avut ocazia să-și exprime propriile opinii și să pună întrebări legate de Uniunea Europeană, politicile, programele și instituțiile acesteia într-un mod informal.

„Întrebările au variat de la curiozități despre funcționarea Uniunii Europene până la teme aflate pe agenda actuală: războaiele curente, schimbările climatice sau geopolitica actuală. Ca întrebări generale, am putut discuta și evalua care ar fi principalele provocări ale UE în următorii 5 ani sau cum anume ar trebui să se schimbe Uniunea în viitor”, a explicat Mirela Mărcuț, unul din lectorii participanti la dialogul cu studentii.

La rândul lor, cadrele didactice au oferit răspunsuri și informații detaliate referitoare la subiectele abordate. Discuțiile au atins și tema alegerilor europene din acest an, care sunt programate pe 6-9 iunie și în cadrul cărora milioane de locuitori ai continentului își vor alege reprezentanții în Parlamentul European.

”Întâlnirea a fost benefică pentru că scoate în evidență și curiozitățile studenților, îi invită să gândească dincolo de disciplinele pe care le învață, dar și pentru că evidențiază perspectivele diferite ale profesorilor cu privire la Uniunea Europeană. Studenții sunt preocupați de război și schimbările climatice și am aflat că au de gând să meargă la votul pentru europarlamentare, lucru care nu poate decât să ne bucure pentru că vedem dezvoltarea unei culturi democratice”, a precizat Mirela Mărcuț.

Docudrama despre Avram Iancu, proiectată pentru studenții străini

Tot pe 9 mai, sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea a găzduit evenimentul „De la istoria națională la istoria europeană”, dedicat lui Avram Iancu. Cu această ocazie a fost proiectată docudrama „Avram Iancu împotriva Imperiului”, peliculă ai cărei consultanți științifici sunt trei profesori ai Universității din Oradea: prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș - prorector Relații Internaționale, prof. univ dr. Mihai Drecin și lector univ. dr. Radu Romînaşu, șef al departament de Istorie.

„Filmul ne arată că națiunea română din Transilvania a fost racordată la marile evenimente politico-revoluționare care s-au derulat în întreaga Europă între 1848 și 1849, arătând că exista o sincronie a culturii și civilizației românești și a idealurilor naționale cu ceea ce se întâmpla în spațiul european”, a declarat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

Activitatea a fost organizată mai ales pentru studenții străini din cadrul instituției academice, dar pentru tinerii veniți prin programul Erasmus din Zimbabwe, Iordania, Azerbaidjan, Turcia, Franța și Italia. Acestora li s-au alăturat studenți români de la departamentul de Relații Internaționale al Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și ale Comunicării, coordonați de prodecanul conf. univ. dr. Constantin-Vasile Țoca si directorul de departament, conf. univ. dr. Florentina Chirodea.

„Ne-am propus ca pe parcursul unui semestru sau a unui an să organizăm o serie de evenimente cu caracter cultural-științific, concentrate pe cultura si tradițiile românești, pentru ca acești studenți să cunoască realitățile culturale ale spațiului în care își desfășoară activitatea și să devină vectorii de imagine ai universității orădene în raport cu alți studenți care ar putea să aleagă Universitatea din Oradea ca loc în care să își desfășoare mobilitățile Erasmus”, a detaliat prorectorul Sorin Șipoș.

Vizionarea a fost urmată de un scurt concurs despre film, în cadrul căruia au fost oferite premii, dar și de discuții și o degustare de mâncare. Docu-drama „Avram Iancu împotriva Imperiului” a fost distribuită în rețeaua de cinematografe din România la începutul acestui an și a fost proiectată și la Oradea, în prezența întregii echipe de producție. În prezent, filmul este disponibil pe Vimeo și există posibilitatea să intre pe platforma Netflix.

Image  

Image  

Image  

Image  

Image  

Image