Bisericuța de lemn aflată în campusul central al Universității din Oradea a fost construită în satul Letca, județul Sălaj, probabil în anii 1760-1762. În anul 1991, biserica, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril, a fost mutată, grindă cu grindă, în incinta Universității din Oradea, primind destinația de paraclis al Facultății de Teologie. „Biserica nobililor” sau „a domnilor”, cum i se spunea în localitatea de origine, este cea de a doua biserică de lemn din Letca. Satul avea și o altă biserică, mult mai veche, purtând hramul Sfânta Maria, numită și „a iobagilor”. O inscripție, aflată deasupra intrării, menționează, ca dată a ridicării ei, anul 1665. Paradoxal, fiindcă e cunoscut în istoriografie ca demolator de biserici, generalul Buccow ar putea să treacă drept ctitorul bisericuței din campus. El a fost cel care le-a ordonat localnicilor din Letca să ridice și pentru credincioșii uniți din localitate, un locaș de cult „potrivit”.
Translată, prin grija Episcopiei Ortodoxe a Oradiei și cu acordul Consiliului Parohial din Letca, bisericuța Universității se află, din anul 2014, pe lista monumentelor istorice din județul Bihor. Pictată pentru a doua oară pe interior, în anul 1993, bisericuța a fost resfințită, la 4 octombrie 1993, de către PS Ioan Mihălțan, la acea vreme episcop ortodox al Oradiei. Cu această ocazie lăcașul a primit și un al doilea hram, Sfinții Mucenici Constantin Brâncoveanu și fiii săi.
Construcția are un plan dreptunghiular, cu absidă poligonală în cinci laturi, 12 metri lungime și 4.75 metri lățime. Dimensiunile, spun specialiștii, indică „tendința de lărgire a spațiilor de rugăciune din interiorul bisericilor de lemn, tendință manifestată pe parcursul întregului secol al XVIII-lea”. Edificiul este prevăzut cu un turn clopotniță, cu foișor deschis, sprijinit pe arcade.
Din păcate, pictura originală, datând de la începutul secolului al XIX-lea, s-a distrus cu ocazia mutării bisericii. Însă, există informații conform cărora aceasta ar fi fost executată în culori vii, cu bogate chenare florale. Pe una din icoanele nedatate păstrate în iconostas, apare semnătura lui Simion Moraru Zugrav, probabil primul pictor al bisericii.
Biroul Comunicare