Întâlnirile au avut loc în campusul ATU din Castelbar, comitatul Mayo, Irlanda. Delegația care a reprezentat Universitatea din Oradea a fost alcătuită din prorectorii - prof. univ. dr. Anca Dodescu, în calitate de coordonator local EU GREEN și prof. univ. dr. Mariana Mureșan - lider al pachetului de lucru WP5, decanul Facultății de Științe Socio-Umane - prof. univ. dr. Karla Barth - lider al pachetului de lucru WP7 și directorul Centrului de Consiliere și Servicii privind Cariera – dr. Adriana Borza - expert în cadrul pachetului de lucru WP5.

Dedicată discuțiilor pe baza documentului strategic Engagement Plan, reuniunea internatională a evidențiat competențele, experiența și bunele practici ale partenerilor EU GREEN în colaborarea cu mediul socio-economic pentru soluționarea problemelor legate de sustenabilitate.

Cu această ocazie, s-a analizat necesitatea dezvoltării unui EU GREEN Engagement Hub, pentru schimbul de cunoștințe și informații între universitățile alianței și toate părțile interesate.

Bune practici referitoare la implicarea partenerilor externi

Prima zi a Staff Week WP5 a consemnat dezbateri intense referitoare la documentul strategic Engagement Plan, elaborat în 2023. Ziua s-a încheiat cu prezentările extrem de interesante ale partenerilor externi ai Atlantic Technological University cu privire la colaborarea acestora cu universitatea gazdă în domeniul sustenabilității - Dr. Micheál O’Cinneide și Jennifer Cunningham - Corrib Beo, Tanya Whyte - Northern & Western Regional Assembly, Caithriona McCarthy - Edible Landscape și Lynda Huxley - ATU Emeritus.

În cea de a doua zi a reuniunii, participanții s-au concentrat asupra modalităților de implicare a partenerilor asociați și a celor externi în activitățile proiectului EU GREEN. Partenerii externi ai EU GREEN au fost invitați pentru a participa on line la dezbateri. Au fost aleși trei parteneri, reprezentanți ai Universității din Gavle (Suedia), Universității din Evora (Portugalia) și Universității din Oradea, care au prezentat exemple de bune practici privind colaborarea cu universitățile. Aceste modalități de lucru au fost agreate de cei prezenți, urmând a fi implementate în centrele lor universitare.

Din partea Universității din Oradea a susținut o prezentare on-line doamna dr. Ramona Suciu, directoarea Spitalului de Recuperare Băile Felix. Domnia sa a prezentat spitalul și provocările cu care se confruntă în domeniul sustenabilității, a făcut referire la posibilitățile de colaborare cu Universitatea din Oradea și cu partenerii din cadrul proiectului EU GREEN”, a detaliat prof. univ. dr. Mariana Mureșan, lider al pachetului de lucru WP5.

De asemenea, participanții au discutat despre provocările legate de sustenabilitate și modul în care acestea și proiectele și acțiunile aferente lor, în cadrul pachetului de lucru WP5  „Engagement for sustainable societies and economies”, se interconectează cu clusterele de cercetare EU GREEN.

Surprize irlandeze: hotelul sustenabil și escala la o fermă tradițională

În ultima zi a Staff Week WP5, gazdele de la Atlantic Technological University au programat o vizită într-un alt campus al ATU, aflat în comitatul Connemara, și în laboratoarele acestuia în domeniul prelucrării lemnului, urmată de o sesiune de brainstorming pentru planul de acțiune al anului care urmează.

Participanții au avut parte de o surpriză: o oprire la Westport Woods Hotel, primul hotel sustenabil din Irlanda.

„Michael Lennon, directorul hotelului, ne-a prezentat practicile de sustenabilitate care au contribuit la creșterea profitabilității afacerii în ultimii trei ani. Aceasta în contextul în care s-a confruntat cu provocări importante, cu impact major asupra turismului și industriei ospitalității, începând cu pandemia și continuând cu creșterea de peste două ori și jumătate a costurilor utilităților”, a explicat prof. univ. dr. Anca Dodescu.

Pe drum, a mai fost programată o escală la o fermă tradițională de oi, unde reprezentanții universităților EU GREEN au avut parte de o lecție de limba irlandeză, muzică și dansuri tradiționale irlandeze.

”Zilele petrecute la ATU au însemnat amintiri și prietenii frumoase legate de acest loc, dar și multe lucruri învățate. Fiecare universitate și-a prezentat bunele practici în colaborarea cu mediul socio-economic pe care încercăm să le generalizăm la nivelul Alianței”, a concluzionat coordonatorul local al EU GREEN, prof. univ. dr. Anca Dodescu.

 

Biroul Comunicare

Image

Image  

Image