Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc în zilele de 30 noiembrie – 1 decembrie 2023, fiind găzduit de Centrul Universitar din Mérida.

Trei puternice universități, membre ale Alianței europene EU GREEN: Universitatea din Extremadura (UEx) Spania, Universitatea Otto-von-Guericke din Magdeburg – Germania și Universitatea din Parma Italia, coordonează acest proiect, la care s-a asociat și universitatea franceză din Nantes..

Coordonat de  grupul de cercetare #gexcall din Extremadura și condus de profesorul Laura Fielden de la Departamentul de Didactică a Științelor Sociale, proiectul, se concentrează pe rolul neurolingvisticii în învățarea celei de-a doua limbi străine. Inițiativa a obținut o finanțare de 400.000 EUR, din partea Comisiei Europene, în cadrul apelului Erasmus+ pentru propuneri de cooperare.

Ca un prim pas, în cadrul proiectului, va fi testat nivelul de cunoaștere a unei a doua limbi străine la peste 1.000 de studenți. Apoi, aproximativ 50 de profesori, voluntari din școli gimnaziale, vor fi instruiți în noi module legate de interculturalitate, instrumente digitale, gramatică și neuroștiințe. Mai mult, jumătate dintre aceștia vor învăța, de asemenea, despre noi abordări în neurolingvistică. Stagiul de formare al profesorilor va fi de opt luni. Cei circa 1.250 de elevi vor fi împărțiți în două grupe, una dintre ele pentru a învăța limba engleză, ca o a doua  limbă străină, cealaltă grupă pentru a descoperi franceza sau germana ca limbi de predare alternative. Noile cunoștințe ale elevilor vor fi testate pentru prima dată în septembrie 2025.

 

Competențe verzi și digitale pentru doctoranzii din domeniile inginerești

Patru universități EU GREEN: Școala de Inginerie Industrială a Universității din Extremadura (UEx), Universitatea din Gävle - Suedia, Universitatea din Parma - Italia și Universitatea din Évora – Portugalia și-au dat mâna în cadrul proiectului TECSKILL. Parte a proiectelor Erasmus +, TECSKILL va oferi formare specializată în competențe verzi și digitale doctoranzilor în domeniile ingineriei, fiind finanțat cu 400.000 de euro.

Școala de Inginerie Industrială a Universității din Extremadura, responsabilă de conducerea proiectului, este reprezentată în coordonarea  proiectului de profesorul și cercetătorul Justo García Sanz-Calcedo. Această nouă inițiativă educațională constă într-o serie de acțiuni de formare destinate doctoranzilor din ramurile ingineriei care aparțin consorțiului. Programul include, de asemenea, mobilitatea internațională prin șederi de formare la diferitele universități participante.

„Scopul programului este acela de a oferi instruire specializată în competențe verzi și digitale studenților de inginerie implicați în cercetare”, precizează Jaime González, membru al echipei de proiect la UEx. Universitatea spaniolă se angajează să pregătească doctoranzii care vor lua parte la proiect în domeniul durabilității și digitalizării, pentru a îmbunătăți calitatea cercetării, ca o modalitate de a aduce acestui grup universitar competențele stabilite de Uniunea Europeană pentru digitalizare și lupta împotriva schimbărilor climatice.

Universitatea din Oradea - Biroul Comunicare