Întrunirea, finanțată de către Organizația Tratatului Nord Atlantic (NATO), prin programul NATO Science for Peace and Security, face parte dintr-un proiect implementat de Universitatea din Oradea, prin Departamentul de Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului, al Facultății de Geografie, Turism și Sport (GTS).
Workshop-ul de Cercetare Avansată NATO (NATO ARW) este o întâlnire academică de nivel înalt, cu participarea a 40 de experți din statele membre NATO: Albania, Canada, Cehia, Italia, Germania, Macedonia de Nord, Muntenegru, Polonia, România, Spania, Statele Unite ale Americii, Turcia, Ungaria, respectiv din state partenere NATO, precum Bosnia, Herțegovina, Serbia și Ucraina.
„Întâlnirea are ca scop explorarea cadrului de reglementare și reamenajare ale unor areale urbane abandonate, subutilizate sau contaminate de tip Brownfield, dintr-o perspectivă internațională, înțelegând, în același timp, interacțiunea dintre site-urile dezafectate, regenerarea urbană durabilă, schimbările în utilizarea terenurilor, respectiv importanța patrimoniul industrial, ca parte integrantă a patrimoniului cultural. În timp ce țările occidentale au o experiență relativ lungă în gestionarea utilizării terenurilor, fostele țări socialiste s-au confruntat cu aceste probleme doar în ultimele decenii, iar, în prezent, ele se confruntă cu o serie de provocări în identificarea instrumentelor practice pentru planificarea și dezvoltarea durabilă urbană”, spune conf. univ. dr. Cezar Morar – directorul programului și organizatorul evenimentului găzduit de Universitatea din Oradea.
În acest cadru, experții prezenți la Oradea vor împărtăși cunoștințe și experiențe lor, legate de tematica supusă dezbaterii, existând în același timp un spațiu pentru întrebări și răspunsuri. Alte detalii despre acest eveniment sunt disponibile la adresa https://gts.uoradea.ro/natoarw.
Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea