Evenimentul a fost deschis de către decana Facultății de Protecția Mediului, instituția care a înaintat Senatului universității propunerea privind cooptarea prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu în cadrul corpului academic al Universității din Oradea. Conf. univ. dr. ing. Cristina Maria Maerescu a subliniat importanța momentului în care o „personalitate de excepție a agronomiei naționale și europene, un nume de referință și o prezență de seamă în toate centrele academice în care se studiază agronomia”, devine Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea.

Rectorul, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău și-a început discursul prin a omagia Facultatea de Protecția Mediului, instituție academică care sărbătorește, în aceste zile, trei decenii de activitate. „Facultatea de Protecția Mediului este una dintre facultățile de prestigiu ale Universității din Oradea, o facultate cu specializări de care are nevoie România”, a spus rectorul. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău a mărturisit că îl cunoaște pe Sorin Cîmpeanu de doisprezece ani. „De atunci încoace, respectul meu față de această personalitate academică a crescut neîncetat”. Rectorul Universității din Oradea a ținut să evidențieze faptul că unul din meritele cele mai importante ale ministrului Sorin Cîmpeanu a fost acela că „A ținut la unitatea învățământului superior românesc, astfel ca învățământul să nu separe țara. Pentru că, din păcate, au existat astfel de tendințe”.

Președintele Senatului Universității din Oradea, conf. univ. dr. Vasile Aurel Căuș a vorbit despre senatorul Sorin Mihai Cîmpeanu, cel care îi este coleg în Parlamentul României. „Pentru mine e un plus de bucurie și un plus de onoare să fim colegi și la Universitatea din Oradea, pentru că eu știu că sunt ore, zile, luni, de muncă, pe care cel sărbătorit de noi astăzi le-a depus în slujba învățământului. Un efort aproape incomensurabil”.

Conform uzanțelor, prof. univ. dr. ing. habil. Nicu Cornel Sabău, directorul Departamentului de Ingineria Mediului, al Facultății de Protecția Mediului, a evocat, în Laudatio, argumentele ce pledează în favoarea acordării titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu. „Remarcabile realizări în domeniul științific, contribuții excepționale în domeniul Științelor Inginerești și Managementului Universitar, prestigiul deosebit în comunitatea științifică și academică națională și internațională, precum și competențele de excepție în managementul organizațional, viziunea sa incontestabilă și abilitățile de lider în învățământul superior, toate acestea însoțite de un devotament și o pasiune exemplare pentru susținerea, dezvoltarea și promovarea învățământului superior românesc”.

Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu are în spate peste 30 de ani de carieră universitară, a fost, de trei ori, ministru al Educației și este, din 2012 încoace, rector al Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. Fostul ministru a condus Consiliul Național al Rectorilor, este vicepreședinte al Senatului României, membru titular al Academiei de Științe Tehnice din România și al Academiei de Științe Agricole și Silvice din țara noastră. Prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu a scris 18 lucrări științifice: cărți, capitole, manuale de specialitate și este coautor a peste 100 de articole, publicate în jurnale științifice de prestigiu din: Austria, Finlanda, Elveția, Cehia, Italia, Germania, Japonia, Olanda, Serbia și Statele Unite. Cel mai nou Doctor Honoris Causa al Universității din Oradea a primit și numeroase distincții, printre care: Medalia „Meritul pentru învățământ” – acordată, în 2004, de Președinția României, Distincția „Nihil sine Deo”, acordată de Casa Regală în anul 2019, Ordinul „Steaua României”, în grad de Cavaler, acordată de Președinția României în același an și Ordinul „Palmes Academiques”, în grad de Comandor, acordat de Guvernul Franței, în 2020.

„Propunerea comunității academice orădene mă onorează”, a spus în discursul său prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu. Fostul ministru a apreciat că „Universitatea din Oradea a știut mereu să își găsească echilibrul, chiar și în perioade nu tocmai faste” și a adăugat că, în ultimii ani, „universitatea s-a înscris, din punctul meu de vedere, ca rector, ca președinte al CNR, ca ministru al Educației, pe un trend ascendent”.

Elogiind Facultatea de Protecție a Mediului, prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu a spus că aceasta este „o mini Universitate de Științe Agricole, având toate programele de studiu pe care le are și USAMV din București, mai puțin Medicina Veterinară, și 1.800 de studenți, peste media altor facultăți ale Universității din Oradea”. Anticipând, fostul ministru a spus că, în contextul în care societatea și tehnologiile evoluează vertiginos, universitățile trebuie să se orienteze, cât mai rapid, spre microcertificări. „Un plan de învățământ care cuprinde 80 de discipline, din care studentul își poate alege trei, cinci, șapte... în scopul de a-și certifica, pentru fiecare, punctual, competențele”.

„Aprecierea mea pentru Universitatea din Oradea a fost și este foarte mare. Vivat, crescat, floreat, pentru Universitatea din Oradea și pentru Facultatea de Protecția Mediului, la acest ceas aniversar!”, a încheiat prof. univ. dr. ing. Mihai Sorin Cîmpeanu.

Gigel Paraschiv, secretar de stat în Ministerul Educației, prieten și colaborator al profesorului bucureștean, a ținut să vorbească audienței despre „omul Sorin Cîmpeanu. Un om în adevăratul sens al cuvântului, care are trăiri, emoții și multe gânduri. Cel care a găsit, de fiecare dată, soluții pentru învățământul superior”. Gigel Paraschiv a dezvăluit audienței și care e principiul cel mai important al prietenului său, prof. univ. dr. ing. Sorin Mihai Cîmpeanu: „E ușor să dărâmi, dar e extrem de greu să construiești. În final, reprezentantul Ministerului Educației a spus: „Sunt și voi fi alături de Sorin Cîmpeanu dintr-o convingere; dacă merg la luptă cu el, nu mă va lăsa niciodată în urmă”.

 

Biroul Comunicare – Universitatea din Oradea


Image Image Image