Cu această ocazie a avut loc şi o audiţie din arhiva Radio Europa Liberă cu vocea inconfundabilă a Monicăi Lovinescu şi o expoziţie organizată de către şef Birou Comunicarea colecţiilor, Emilia Pop, cu cărţile Monicăi Lovinescu şi cărţile cu dedicaţie pentru familia Monica Lovinescu – Virgil Ierunca, primite de aceştia de-a lungul anilor.
Fiica criticului literar Eugen Lovinescu şi a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost ziaristă, critic literar şi cunoscută realizatoare radio. A plecat la Paris în septembrie 1947, ca bursieră a statului francez. A fost căsătorită cu Virgil Ierunca, critic literar, publicist și poet român.
Începând cu anul 1962 colaborează la Radio Europa Liberă unde avea două emisiuni săptămânale: „Actualitatea culturală românească” şi „Teze şi antiteze la Paris”. Aceste emisiuni au avut o puternică influenţă în România, atât în mediile culturale cât şi în rândurile publicului larg. Colaborează cu articole şi studii despre literatura română şi despre ideologia comunistă în numeroase publicaţii: East Europe, Kontinent, Preuves, L'Alternative, Les Cahiers de L'Est, Témoignages, La France Catholique etc. Semnează capitolul despre teatrul românesc în Histoire du spectacle (Encyclopédie de la Pléiade, Gallimard).
Omagierea Monicăi Lovinescu a fost şi va fi de fiecare dată prilej de a pune în valoare biblioteca personală de la Paris, cuprinzând peste 14500 de cărţi, reviste, discuri, care începând cu 8 mai 2010 se află în rafturile bibliotecii noastre, constituită într-un fond special.
bibliotecar Emilia Pop,
şef Birou Comunicarea Colecţiilor
Biblioteca Universităţii din Oradea