Studenții orădeni au pictat, în frescă, interiorul viitorului restaurant dedicat vizitatorilor fabricii gazdă din landul Brandenburg. În atelierele „Cristalica”, ei au învățat să creeze obiecte decorative din sticlă. Orădenii au fost cazați la căminele Facultății de Arhitectură din Cottbus. „Cazarea, transportul și vizitele la muzee au fost asigurate de partenerii germani”, explică lect. univ. dr. Kante Meister. Mai mult, spune el, studenții care s-au remarcat în activitate au primit, din partea conducerii „Cristalica”, recomandări pentru o viitoare colaborare și premii în bani. Nu în ultimul rând, orădenii au vizitat cele mai reprezentative muzee din Berlin. „Pentru un artist nu e deloc același lucru să vadă niște imagini, proiectate pe un ecran, sau să trăiască experiența nemijlocită a întâlnirii cu piese esențiale ale culturii umanității. Întâlnirea cu maeștrii, în muzeele de specialitate, reprezintă un reper în meserie pentru studenții de la Arte. Putem vedea în viitor, doar dacă înțelegem exemplele din trecut”, spune lect. univ. dr. Kante Meister.

„A fost o experiență fantastică pentru ei, chiar dacă a fost probabil solicitant, din cauză că au muncit 4 ore pe zi. S-a dovedit că programul, pe cât de solicitant, pe atât de util, i-a obișnuit cu disciplina și rigoarea atelierului”, explică profesorul orădean. „Cred că toți participanții și au depășit limitele, au ieșit din zona de confort și au dat maximul capacităților lor, asimilând informații pe multiple paliere. O experiență fantastică, pe care o vor înțelege, în timp, la adevărata ei valoare. Am toate motivele să cred că partenerul german a fost mulțumit și dorește și el să continue colaborarea cu facultatea noastră”, a mai adăugat lect. univ. dr. Kante Meister.

Studenții orădeni au vizitat și expozițiile Facultății de Arte din Dresda. Lect. univ. dr. Kante Meister afirmă că își dorește să continue și să extindă acest proiect al său, cu parteneriate în Italia și Franța. „Vrem ca, la Facultatea de Arte din Oradea, să instruim generații de elită”, spune dascălul orădean.

Stagiul petrecut în Germania a fost, după cum susțin și studenții orădeni, o experiență utilă și interesantă. „Am învățat multe lucruri despre diferite tehnici ale picturii murale, care îmi vor fi de folos pe viitor. Cred că orele petrecute în ateliere m-au ajutat să-mi depășesc limitele și să evoluez ca artist. Am avut ocazia să explorez orașe minunate și să descopăr multe muzee cu lucrări de artă importante. Le sunt recunoscătoare celor de la programele Erasmus și tuturor persoanelor care au făcut posibilă această vizită”, afirmă Alexia Larisa Jambor, studentă în anul II, secția Grafică.

„Lunile petrecute în Germania, prin programul Erasmus, au reprezentat pentru mine o perioadă plină de învățături. Am învățat să mă adaptez mult mai repede într-un mediu nou, să comunic mai bine și mai eficient și să îmi depășesc limitele în fiecare zi, ieșind constant din zona de confort. Pe lângă programul de lucru, am avut parte și de momente cu adevărat memorabile. Am avut șansa de a admira lucrările unor mari artiști ai lumii, de a descoperi străzile berlineze și de a crea amintiri, alături de persoane dragi. Mă bucură foarte mult faptul că am avut șansa de a participa într-un asemenea proiect și consider că m-am dezvoltat atât din punct de vedere artistic cât și personal. Recomand această experiență oricărei persoane dornice de a învăța, de a explora locuri noi și de a evolua ca om, fiind deschis oportunităților oferite de acest program”, spune Andreea Omucz, studentă în anul II, secția Grafică.

„Experiența mea în Germania a fost cu adevărat memorabilă și plină de descoperiri. Acest stagiu mi-a oferit oportunitatea de a mă dezvolta pe plan personal și de a explora bogăția culturală a țării. Unul dintre cele mai captivante aspecte a fost explorarea orașului Berlin. Am avut privilegiul de a vizita centre turistice și muzee renumite . Fiecare pas, pe străzile pline de istorie, m-a purtat într-o călătorie în timp și m-a fascinat cu arhitectura impresionantă și atmosfera vibrantă a orașului. Am descoperit opere de artă remarcabile și am învățat despre evoluția artei în această țară si nu numai. Această experiență mi-a deschis orizonturile și m-a ajutat să mă dezvolt pe multiple planuri. Am învățat să mă adaptez la o nouă cultură și să mă descurc într-o țară nouă”, adaugă Andrada Cosuleanu.

Cele trei stundente sunt cele care, spune lect. univ. dr. Kante Meister, s-au remarcat prin implicarea și interesul de care au dat dovadă pe parcursul stagiului.

Biroul Comunicare - UO

Image  

Image  

Image  

Image