Contextul aniversar a făcut ca, în perioada 15-17 octombrie 2023, să fie organizat, în cadrul mediului academic teologic ortodox, Simpozionul național cu participare internațională, tematica fiind: Persoanele vârstnice în misiunea și activitatea pastorală a Bisericii & Melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe.

Evenimentul s-a înscris și în seria de manifestări științifice prilejuite de proclamarea de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2023, ca Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești, în Patriarhia Română.

Deschiderea oficială a lucrărilor simpozionului a avut loc luni, 16 octombrie 2023, începând cu ora 09:30, când, în prezența Chiriarhului Oradiei, a fost oficiată slujba de Te Deum, în capela facultății cu hramul Sfântul Teodor Studitul.

Prima parte a manifestării a debutat cu un cuvânt de deschidere rostit de Pr.conf.univ.dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultății, care a evidențiat însemnătatea momentului, aceasta deoarece, la data de 16 octombrie 1923, a avut loc deschiderea oficială a cursurilor Academiei Teologice din Oradea, evenimentul în sine dorindu-se a fi un liant peste timp.

În finalul cuvântului de deschidere, Preacucernicia sa, a mulțumit Preasfinției Sale pentru prezență și pentru părinteasca purtare de grijă.

Luările de cuvânt au continuat cu alocuțiunea rostită de către Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, care a prezentat un amplu expozeu, în cuprinsul căruia a subliniat importanța misiunii pe care a început-o Academia de Teologie Ortodoxă din Oradea pentru tot pământul Crișanei, misiune care este continuată de către actuala facultate.

De asemenea, Preasfinția Sa a remarcat faptul că Oradea este un model de conviețuire și de echilibru, o cetate multiculturală, o Europă în miniatură.

În încheierea cuvântului Său, ierarhul orădean a transmis mult succes participanților la lucrările simpozionului, felicitând organizatorii acestei manifestări.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. ing. Constantin Bungău, a prezentat o frumoasă retrospectivă a activității facultății orădene de după anul 1991, când învățământul teologic ortodox orădean și-a reluat activitatea, astăzi instituția având toate cele trei cicluri de studiu: licență, masterat și doctorat.  Distinsul rector i-a felicitat pe cei prezenți, adresând mult succes referenților.

La lucrările simpozionului au participat cadre didactice de la University of  Eastern Finland, Facoltà di Teologia – Puglia (Italia), precum și de la facultățile de profil din Iași, Cluj-Napoca, Alba-Iulia, Craiova, Arad, Timișoara și Oradea.

În cuprinsul referatelor au fost prezentate aspecte legate de melosul bisericesc și importanța lui în cultul Bisericii Ortodoxe, precum și faptul că bătrânețea presupune o relație mai strânsă cu Dumnezeu, bazată pe înțelepciune și pe o purificare a sufletului. De asemenea, a fost reliefată și permanenta preocupare a Bisericii față de persoanele vârstnice, pe care le consideră un izvor de binecuvântare și de înțelepciune.

La finalul lucrărilor simpozionului, Preacucernicul Părinte conf. univ. dr. Viorel-Cristian Popa, decanul facultăţii, a mulţumit tuturor participanților la această frumoasă manifestare, concluzionând că prin referatele prezentate s-a străbătut un adevărat maraton frățesc, duhovnicesc și de cercetare științifică teologică de mare calitate, menționând că s-a produs o îmbogățire reciprocă a participanților și că toate referatele prezentate vor fi concretizate într-un volum dedicat manifestării.       

Birou Comunicare


Image Image Image Image