În deschidere, rectorul Universității din Parma, prof. Paolo Andrei, a subliniat faptul că alianța academică din care și Universitatea din Oradea face parte „are misiunea de a oferi cetățenilor o nouă perspectivă asupra viitorului Europei”. La rândul său, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a făcut o prezentare a instituției academice pe care o conduce și a vorbit despre impactul pe care proiectul EU GREEN îl va avea asupra viitorului acesteia.

Prima sesiune plenară a celor trei structuri de conducere, a fost momentul în care rectorii celor nouă universității au semnat Acordul Consorțiului Academic EU GREEN. În același context, participanții au expus detalii legate de activitatea din primele luni de funcționare a grupurilor de lucru și rezultatele obținute pentru realizarea sarcinilor și proiectelor concrete deja stabilite.

„La întâlnirea rectorilor universităților care fac parte din alianța academică EU GREEN s-a discutat despre guvernanța acestei organizații. Toți cei prezenți am fost de acord că acesta nu este un proiect limitat în timp, ci trebuie să devină o structură aptă să pună la lucru, împreună, cunoștințele și energiile creatoare ale celor nouă universități membre”, a declarat prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Tot la reuniunea din Parma a  avut loc prima întâlnire a Senatului EU GREEN, organismul care adoptă deciziile strategice ale alianței europene și modul de transpunere a dezideratelor generale ale alianței în obiective specifice pe domenii precum: cercetarea, educația, internaționalizarea, sustenabilitatea etc. Universitatea din Oradea este reprezentată în Senatul EU GREEN de prorectorii prof. univ. dr. Sanda Filip, prof. univ. dr. habil. Gabriel Bendea și prof.univ.dr. Anca Otilia Dodescu.

„Nu este deloc ușor să gestionezi o astfel de alianță universitară. Dincolo de barierele de limbă, există un specific legat de legislația națională ce privește funcționarea universităților. Dar, în ciuda tuturor impedimentelor, toată lumea este optimistă și convinsă că alianța academică EU GREEN își va atinge obiectivele propuse”, a mai spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.

Din delegația Universității din Oradea au făcut parte șefa Departamentului de Relații Internaționale al Universității din Oradea, Carmen Buran și coordonatoarea Biroului de Comunicare, Adela Ardelean.

Următoarea întâlnire a rectorilor universităților membre EU GREEN este programată pentru luna mai 2024,  la Universitatea de Științe ale Vieții și ale Mediului din Wroclaw, Polonia.

 

Biroul Comunicare UO

Image  

Image