Aproape toate facultățile Universității din Oradea, încep înscrierile pentru admiterea la master în data de 4 septembrie 2023. Excepție fac Facultatea de Litere și Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației (IETI), unde înscrierile încep la 11 septembrie 2023. Admiterea de toamnă durează, de la caz la caz, până la debutul celei de a treia decade a lunii septembrie, când vor fi afișate și rezultatele finale.

Artele vizuale și-au epuizat deja, încă din vară, toate locurile bugetate pentru programele de studii Arte plastice și multimedia, respectiv Design de obiect, modă și ambient. Mai sunt locuri bugetate la Muzică; Artă dirijorală, Vocal și instrumental în arta muzicală de cameră.

Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură mai are disponibil, pentru sesiunea de admitere din această toamnă, un singur loc bugetat, la domeniul Inginerie civilă și instalații. Dar mai sunt 9 locuri, susținute de la buget, la Inginerie Geodezică.

La Facultatea de Drept nu mai sunt locuri fără taxă pentru niciunul din domeniile studiilor de master, Drept și Științe administrative.

Programele de studii Educație Fizică și antrenament sportiv, respectiv Kinetoterapie, din cadrul Facultății de Geografie, Turism și Sport, mai au locuri libere doar la forma de studiu cu taxă.

Facultatea de Informatică și Științe și-a ocupat toate locurile bugetate aferente domeniilor de master Biologie și Informatică. Dar mai sunt: un loc la Matematică, 4 la Chimie și 7 la Fizică.

IETI – Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, nu mai are locuri susținute de la buget pentru programe precum Management și Tehnologia Informației sau Management și comunicare în inginerie. În schimb, mai există câte un loc liber pentru domeniile Ingineria sistemelor și Inginerie electrică.

Facultatea de Inginerie Energetică și Management Industrial și-a ocupat și ea locurile bugetate pentru domeniile Inginerii regenerabile și Managementul sistemelor de energie. Însă mai există un loc, „fără taxă”, la programul de studii Managementul calității și protecția consumatorului în domeniul textile-pielărie.

La Facultatea de Inginerie Managerială și Tehnologică a mai rămas neatribuit, pentru sesiunea de admitere din toamnă la studiile de master, tot un singur loc cu finanțare de la buget. Este vorba de domeniul Ingineria autovehiculelor.

La Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, programele de studii Istoria vestului românesc (Istorie) și Studii europene - în limba engleză - mai au câte cinci locuri bugetate disponibile. Asta în vreme ce Științele politice au rămas cu un singur loc bugetat neatribuit.

Facultatea de Litere mai are și ea un loc bugetat la studiile de master, în cadrul programului de studii Comunicare profesională și interculturală – Traduceri specializate.

Facultății de Medicină și Farmacie i-au rămas locuri, la buget, neocupate pentru programele de studii: Managementul afecțiunilor aparatului locomotor – 14, Educație nutrițională și fitoterapie – 14 și 8 locuri la Managementul serviciilor de sănătate.

Domeniile de master: Agronomie, Horticultură, Silvicultură, Ingineria produselor alimentare, Inginerie și management, respectiv Ingineria mediului, din cadrul Facultății de Protecția Mediului, nu mai au niciun loc disponibil pentru admiterea din toamnă. Numărul mare de studenți înscriși la master, în cadrul acestei facultăți, confirmă interesul deosebit de care au din nou parte științele agricole și silvice.

Facultatea de Științe Economice a epuizat aproape toate locurile bugetate scoase la concurs pentru studiile de master. Excepție fac programele de studii: Administrarea afacerilor în turism și industria ospitalității, Administrarea afacerilor regionale, Relații economice europene, unde mai sunt, în total, șase locuri disponibile la forma de învățământ susținută de la buget.

Ca în fiecare an, Facultatea de Științe socio-umane nu mai are locuri disponibile pentru studiile de master decât la forma cu plată, indiferent că este vorba de domeniul: Psihologie, Sociologie, Asistență socială ori Științele Educației.

Chiar și Teologia și-a epuizat locurile bugetate, pentru cele două programe de studii ale sale: Teologie sistematică pe fundamente biblice și patristice, respectiv Istorie bisericească și gândire creștină.

Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, crede cu fermitate că „specializarea oferă absolvenților mai multe șanse de integrare pe piața muncii” și îi îndeamnă pe toți absolvenții promoției 2023 să meargă mai departe, urmând programele de studii masterale.

La fel ca și în anul trecut, taxa de înscriere pentru admiterea la studiile de masterat este de 150 de RON, iar cea de înmatriculare de 100 RON.

Toate informațiile privind admiterea pentru studiile de master la Universitatea din Oradea sunt disponibile și la adresa: linkhttps://admitere.uoradea.ro/ro/masterat

 

Biroul Comunicare