În deschiderea întâlnirii, dr. Tomina Săveanu, cercetător în cadrul Facultății de Științe Economice, le-a vorbit celor prezenți despre SDG`s – Obiectivele de Dezvoltare Durabilă. Dr. Tomina Săveanu le-a indicat colegilor ei sursele din care se pot informa asupra proiectelor și obiectivelor EU GREEN în ceea ce privește cercetarea și dezvoltarea durabilă. „Este important să înțelegem ce înseamnă dezvoltarea durabilă și să transmitem studenților noștri aceste cunoștințe”, a spus dr. Tomina Săveanu. „Este de așteptat ca practicile legate de sustenabilitate să fie incluse în viața noastră de zi cu zi; campusuri verzi, managementul deșeurilor, pregătirea resurselor umane...”.
„EU GREEN își propune să genereze un hub european pentru: educație, cercetare și inovare sustenabile”, a precizat prof. univ. dr. habil. Radu-Cătălin Țarcă, directorul Centrului de Studii Universitare Doctorale al Universității din Oradea, moderatorul discuțiilor.
În acest context, cercetătorii Facultății de Protecția Mediului au propus și susținut ideea organizării unei școli de vară care ar urma să aibă ca temă managementul resurselor de apă. Evenimentul, care ar urma să se desfășoare la Universitatea din Oradea, va aduce împreună studenți, profesori și cercetători din domeniu.
Dr. ing. Ioan Buciu, reprezentantul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, le-a vorbit celor prezenți despre utilizarea software-urilor în programele de cercetare la Universitatea din Oradea, în domenii precum medicina, protecția mediului, bunăstarea populației, realitate virtuală, arheologie etc. „Echipamentele digitale utilizate în cercetare la Universitatea din Oradea sunt indispensabile în domeniul cercetării”, a precizat dr. ing. Ioan Buciu.
Directorul Școlii Doctorale de Științe Inginerești, prof. univ. dr. ing. habil. Iulian Stănășel, a vorbit despre utilizarea sistemelor robotizate, a tehnologiilor moderne și „verzi” în domeniile prelucrării materialelor. El a anunțat că Centrul de Transfer Tehnologic, aflat în construcție la Universitatea din Oradea, va beneficia de un dispozitiv hibrid, imprimantă 3D și sistem de debitare cu comandă numerică, unicat în țara noastră.
Directorul departamentului de Biologie, al Facultății de Informatică și Științe, prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa a prezentat proiectele colegilor ei, legate de utilizarea modelelor animale în aplicații precum exoscheletele, arhitectură, materiale moderne – reflectorizante. „Ingineria și biologia au format o nouă ramură de cercetare, foarte interesantă”, a explicat prof. univ. dr. habil. Diana Cupșa.
Prof. univ. dr. habil. Radu-Cătălin Țarcă, directorul Centrului de Studii Universitare Doctorale al Universității din Oradea, a anunțat că, în perioada următoare, profesori și cercetători ai Universității din Oradea, implicați în programele EU GREEN, vor merge la Universitatea din Angeres - și ea membră a concernului universitar european - pentru a lua parte la mai multe sesiuni de training de scriere a unor proiecte de cercetare și implementarea rezultatelor acestora.
Biroul de Comunicare