În acest cadru, prof. dr. habil. Magdalena Żemojtel-Piotrowska, de la Universitatea „Cardinal Stefan Wyszynski”, din Varșovia, Polonia, Institutul de Psihologie, coordonator al Laboratorului de Psihologie Interculturală, a prezentat „O perspectivă teoretică și metodologică din studiile interculturale", asupra conflictelor armate.
„Ne-am bucurat să facilităm acest dialog intercultural despre conceptul de «război corect», explorând diversele aspecte teoretice și metodologice. A fost și un exercițiu reușit de dezbatere în privința strategiilor de realizare a studiilor comparative din domeniul psihosociologiei”, spune universitarul orădean. Prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu a mai adăugat că în cadrul workshop-ului au fost prezentate informații despre istoria conceptului, definiții și perspective din diverse discipline, precum relațiile internaționale, filosofia politică și psihologia politică. „Una dintre concluziile importante ale dezbaterii a fost că acceptarea războiului este un fenomen complex, puternic influențat de context. Ideea de a evalua acceptarea războiului printr-un singur item este limitată și nu reflectă în mod adecvat complexitatea acestei teme. De asemenea, s-a constatat că experiența războiului poate afecta structura credințelor legate de război, ducând la o polarizare mai mare între perspectivele referitoare la războaiele între state, războaiele interne și democrațiile pașnice. Dezbaterea a evidențiat, de asemenea, provocările metodologice și conceptuale în studiile interculturale, precum echivalența conceptelor, traducerea corectă a întrebărilor și diferențele în prezentarea de sine. În concluzie, s-a subliniat complexitatea și importanța înțelegerii perspectivelor culturale asupra războiului și necesitatea colaborării în echipe de cercetare pentru a aborda această temă dificilă și multidimensională”, spune prof. univ. dr. Sergiu Bălțătescu.
Dezbaterea academică, desfășurată în format online, a fost parte a Conferinței Internaționale a Studenților în Științele Sociale - Probleme actuale în cercetarea socială, organizată de Universitatea din Oradea, Facultatea de Științe Socio-Umane, Școala Doctorală de Sociologie și Departamentul de Sociologie și Asistență Socială. La discuții a luat parte și senatorul Adrian Hatos, prof. univ. dr. al Facultății de Științe Socio-Umane a Universității din Oradea.
Biroul Comunicare