În alocuțiunea sa, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a precizat că evenimentul se înscrie în „seria frumoaselor manifestări dedicate împlinirii a 60 de ani de învățământ universitar continuu la Oradea”. Rectorul Constantin Bungău a apreciat că, în acești ani, Facultatea de Medicină și Farmacie „a devenit vârful de lance al Universității din Oradea, depășind bariera locală și ajungând să conteze la nivel național și internațional”. Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău l-a prezentat pe omologul său bucureștean ca pe un „apărător, cu tot sufletul, al domeniului medical academic din România. Nu este ușor să împaci numeroasele specializări pe care le are Universitatea de Medicină și Farmacie din București, să faci performanță în management, într-o instituție academică de asemenea anvergură. Universitatea din Oradea vă va sprijini și vă va primi, întotdeauna, cu drag în mijlocul ei, domnule rector, nu numai ca profesor ci, mai ales, ca om”, a spus prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea.
Prof. univ. dr. Florian Bodog, prodecanul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea a dat citite Laudatio-ului dedicat prof. univ. dr. Viorel Jinga. „Activitatea profesională, opera științifică și personalitatea prof. univ. dr. Viorel Jinga sunt dificil de prezentat într-un spațiu atât de restrâns”, consideră prodecanul Facultății de Medicină. Prof. univ. dr. Viorel Jinga: medic primar urolog, doctor în științe medicale, a fost și este director de spital, decan, prorector și rector al Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București. A coordonat 21 de proiecte și granturi de cercetare naționale și internaționale. Este autorul a peste 80 de articole publicate în jurnale indexate ISI, autor a peste 20 de cărți, tratate și monografii, coautor în peste 200 de lucrări prezentate în conferințe și congrese de specialitate. Prof. univ. dr. Viorel Jinga a primit nu mai puțin de 14 premii și distincții naționale și internaționale, printre care Ordinul „Meritul Sanitar”, în grad de Cavaler – decernat de Președintele României, în decembrie 2019, Premiul „Carol Davila” pentru medicină, Premiul Salonului de Carte „Universitaria” pentru lucrarea „Urologie pentru studenți”, Diploma Societății Române de Ultrasonografie în Medicină și Biologie. Rectorul UMF „Carol Davila” mai este Doctor Honoris Causa al instituțiilor academice de învățământ medical din: Chișinău, Craiova și Pitești. „Domnul prof. univ. dr. Viorel Jinga este o personalitate remarcabilă a comunității academice din România, un profesor și cercetător științific de reputație internațională, a cărui autoritate profesională este pe deplin recunoscută. Pentru realizările profesionale deosebite, întreaga carieră dedicată științei, iubirea profundă de țară, pentru că este un reper pentru societate, Universitatea din Oradea este onorată să acorde domnului prof. univ. dr. Viorel Jinga titlul de Doctor Honoris Causa”, a încheiat prof. univ. dr. Florian Bodog.
Coleg de generație și de specialitate cu rectorul UMF București, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu a declarat că titlul de Doctor Honoris Causa, acordat prof. univ. dr. Viorel Jinga este „rezultatul unei povești de succes”. Medicul orădean l-a descris pe prof. univ. dr. Viorel Jinga ca pe „un om care a muncit enorm, un profesionist excelent, un coleg și prieten drag”. Prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu și-a îndemnat colegul ca și în noua sa postură, să facă „mai mult pentru medicina din această margine de țară”.
Decanul Facultății de Medicină și Farmacie a Universității din Oradea, prof. univ. dr. Adrian Maghiar a spus despre prof. univ. dr. Viorel Jinga că este „o personalitate a lumii medicale și academice din România”. Decanul FMF din Oradea a precizat că facultatea sa nu a mai acordat, de mulți ani, cel mai înalt titlu academic, însă alegerea rectorului universității bucureștene „nu a fost o alegere grea, prin ceea ce este și ceea ce reprezintă domnul profesor Jinga pentru medicina din România”.
În discursul său, prof. univ. dr. Viorel Jinga a ținut să ureze „La mulți ani!” Universității din Oradea, exprimând speranța că, împreună cu instituția pe care o conduce, academia orădeană va deschide „noi orizonturi în ceea ce privește învățământul medical românesc”. „Visul meu a fost acela de a fi un medic bun, pentru a avea capacitatea și tehnica de a-i salva pe aceia pentru care medicul reprezintă ultima speranță”, a spus rectorul UMF București. „Mă regăsesc aici, într-o mare și frumoasă familie, a Universității din Oradea”, a mai afirmat prof. univ. dr. Viorel Jinga, adăugând că inițierea, evoluția și excelența trebuie să fie, permanent, coordonatele învățământului medical academic românesc. Cursul magistral al prof. univ. dr. Viorel Jinga, pe tema medicinei personalizate în domeniul urologiei, a fost primit cu aplauze de cadrele universitare, medicii și studenții care au participat la ceremonie. Prof. univ. dr. Viorel Jinga a vorbit și despre înființarea unei rețele naționale de genomică, „din care Universitatea din Oradea va face parte”. La finalul alocuțiunii sale, rectorul Medicinei bucureștene le-a dezvăluit celor prezenți deviza sa: „Dacă vrei să faci un lucru bine, pune și suflet când îl faci” și a promis că, pe mai departe, eforturile sale vor fi îndreptate și spre Universitatea din Oradea.
Biroul Comunicare