Universitatea din Oradea anunță faptul că un număr important de studenți ai universității orădene sunt beneficiari ai Programului de burse și premii ”Henri Coandă”, aspect care confirmă faptul că la Universitatea din Oradea tinerii sunt implicați și pasionați de munca de cercetare.
Activitatea de cercetare se desfășoară cu sprijinul unei organizații-gazdă care poate fi o unitate/instituție de învățământ și/sau organizație de cercetare publică sau privată din România, care oferă condiții adecvate de desfășurare a activităților de cercetare-dezvoltare și inovare și sprijină participarea elevilor și studenților la competiții tehnico-științifice internaționale, precum și gestionarea finanțării activităților care se desfășoară în cadrul bursei de cercetare. (Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării).
Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării propune, ca o premieră pentru România, extinderea și creșterea bugetului Programului de burse și premii ”Henri Coandă”, astfel ca elevii și studenții din România, care participă la competiții internaționale care presupun realizarea unei soluții tehnice (bun, serviciu sau aplicație specifică cercetării aplicative și inovării), să poată fi sprijiniți prin intermediul unei burse de cercetare.
Ministrul Sebastian Burduja, a menționat faptul că această inițiativă a pornit de la ideea că tinerii români care participau la o serie de competiţii internaţionale, diferite olimpiade și nu făceau parte din sfera Ministerului Educaţiei, nu puteau fi premiați la adevărata valoare, ei reprezentând un adevărat ”proiect de ţară” și trebuie să ne preocupe viitorul lor.
Programul de burse și premii ”Henri Coandă” este un proiect ambițios care facilitează premii consistente oferite tinerilor implicați în diverse proiecte de cercetare. Elevii și studenții din România au reușit de foarte multe ori să poarte tricolorul românesc pe marile scene ale lumii, iar cei care ajută la formarea lor, le urmăresc evoluția și au toate motivele să fie mândri de ei. Sebastian Burduja i-a îndemnat pe tinerii cercetători să nu „aibă complexe în faţa nimănui”, să nu lase pe nimeni „să le taie aripile”, dar şi să revină în ţară, chiar dacă vor alege la un moment dat să plece din România. Ministrul îi încurajează pe tineri să aibă încredere în ei și să nu renunțe la drumul pe care și l-au ales.