Cei doi reprezentanți diplomatici s-au întâlnit cu doi dintre prorectorii Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu și prof. univ. dr. habil. Sorin Borza. La discuții au mai luat parte și Carmen Buran, șefa biroului Relații Internaționale, Corina Ardelean, coordonatoarea biroului Admitere 365, ale universității și Alina Silaghi, director ALDO Oradea.

Prorectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Sorin Borza, și-a exprimat bucuria de a-l fi putut primi pe ES Gabriel Șopandă și l-a invitat pe diplomatul român ca, la o proximă vizită, să susțină o conferință în seria evenimentelor dedicate „Orei ambasadorului”. Pe parcursul succintei prezentări pe care a făcut-o instituției academice, prof. univ. dr. habil. Sorin Borza a amintit și despre prezența Universității din Oradea în cadrul alianței academice EU GREEN și despre ambiția echipei manageriale de a crește rolul universității în interiorul comunității locale.

La rândul său, ambasadorul României la Budapesta, ES Gabriel Șopandă a remarcat bunele relații pe care știe că Universitatea din Oradea le are cu mediul de afaceri și autoritățile locale. „Vă pregătiți pentru viitor, pregătind specialiștii care vor lucra mâine în economie și administrație”, a spus ES Gabriel Șopandă.

Prof. univ. dr. habil. Anca Dodescu i-a prezentat ambasadorului român rezultatele concrete ale bunelor relații cu autoritățile, anume Parcul Științific și Tehnologic, parteneriatul cu 14 instituții ale administrației publice locale, în cadrul EU GREEN și digitalizarea universității, prin intermediul programului Digital UO. „Suntem mândri și optimiști în ceea ce privește apartenența noastră și rezultatele pe care le vom obține ca membri ai acestei alianțe academice europene”, a declarat prorectorul Universității din Oradea.

Coordonatoarea biroului Relații Internaționale, Carmen Buran, a supus atenției Excelenței Sale „harta” conexiunilor academice ale Universității din Oradea. 60 de țări, peste un milion de euro - reprezentând finanțări pentru programele Erasmus și relații cu mai multe centre universitare din Ungaria: Budapesta, Debrețin, Pécs, Miskolc sau Nyíregyháza. În context, prof. univ. dr. habil. Sorin Borza a menționat „Deschiderea maximă a Universității din Oradea pentru orice colaborare cu instituții academice din Ungaria” și i-a cerut ambasadorului ca, în măsura posibilităților sale, să intermedieze astfel de contacte.

Răspunzând unei întrebări primite din partea ES Gabriel Șopandă, șefa biroului Admitere 365, Corina Ardelean, a precizat că Universitatea din Oradea are studenți din Ungaria, atât etnici  maghiari, cât și români, la programe de licență și master precum: medicina, ingineria, științele sau relațiile internaționale. „Faceți un lucru foarte bun, pentru că numărul românilor din Ungaria este într-o scădere accentuată și continuă. Faptul că-i ajutați să învețe în limba română e important”, a declarat ES Gabriel Șopandă, adăugând că, în opinia sa, românii din țara vecină trebuie să știe să folosească corect limba lor maternă.

Ambasadorul țării noastre în Ungaria a amintit că, în luna aprilie, vor fi marcați 100 de ani de predare neîntreruptă, în limba română, la Budapesta. Cu acest prilej, Ambasada României din Ungaria pregătește o manifestație științifică, la Lectoratul de limba română al Universității din Budapesta, și un dineu oficial. În ce privește lectoratul românesc din capitala țării vecine, prorectorul prof. univ. dr. habil. Sorin Borza a amintit faptul că prof. univ. dr. habil. Florin Cioban, cadru didactic al Universității din Oradea, își desfășoară, în prezent, activitatea tocmai în cadrul acestei instituții.

ES Gabriel Șopandă s-a interesat de regimul diplomelor de licență emise în România și de posibilitățile de cazare existente pentru studenții români veniți din Ungaria. „Încercăm să sprijinim tinerii care vor să vină să învețe în țară, toate companiile care vor să facă afaceri aici, să atragem investiții străine în România și să le conectăm cât mai mult la mediul de afaceri local”, a spus Horia Mintaș, consilierul economic al Ambasadei țării noastre la Budapesta, fost elev al prof. univ. dr. habil Sorin Borza și absolvent al Universității din Oradea.

„Vă invităm să faceți un prim pas în comunitatea noastră academică, semnând în cartea de onoare a Universității din Oradea”, i-a spus diplomatului prof. univ. dr. habil Sorin Borza. „Sunt onorat să fiu aici și să fac acest lucru”, a răspuns, la rândul său. ES Gabriel Șopandă, ambasadorul României în Ungaria.

Biroul Comunicare

 

Image  

Image