Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, el însuși coordonator de doctorate în Management și Ingineria Afacerilor, i-a provocat pe colegii săi la o discuție deschisă despre: punctele tari, punctele slabe, oportunitățile și amenințările cu care se confruntă acest domeniu de cercetare. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a afirmat că Managementul și Ingineria Afacerilor „este un domeniu de cercetare relativ tânăr, în raport cu alte domenii din zona științelor inginerești, domeniu care are toate șansele să rămână tânăr, fiindcă va aduce mereu oameni care să-i demonstreze dinamismul”.

La rândul ei, prof. univ. dr. ing. Monica Sepronia Petrea Izvercian,  președinta celui mai vechi consorțiu universitar din țară, Consorțiul de Inginerie Economică din România (C.I.E.R.), a invitat cât mai mulți cercetători, specializați în  Managementul și Ingineria Afacerilor, să se alăture asociației A.C.A.D.E.M.I.A., „un club al excelenței din acest domeniu”.

Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a prezentat informații statistice, aparținând Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS), care demonstrează că Managementul și Ingineria Afacerilor se află pe poziția a cincea, în topul cercetării științelor inginerești. „Toate cele nouă universități care au școli doctorale în domeniul nostru de cercetare au îndeplinit, fără nicio condiționalitate, toate cerințele în vederea acreditării lor pentru următorii cinci ani. Asta reprezintă puterea noastră”, a mai spus prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău. „Este necesar, de altfel, să subliniem faptul că această asociație susține, la nivel național, și Asociația Managerilor și a Inginerilor Economiști din România (A.M.I.E.R.). Numele ei fiind strâns legat de o prestigioasă revistă din domeniu și anume ”Review of Management and Economic Engineering”. Revista este concepută pentru a transforma cunoștințele manageriale și domeniile care se interacționează cu managementul în resurse pentru dezvoltarea organizațională și managerială. Revista este deschisă autorilor din întreaga lume, promovează interdisciplinaritatea și încurajează viziuni sau idei noi, precum și experimente pozitive, care reflectă studii și cercetări personale, sinteză, metodologie sau cazuri originale”, a mai spus rectorul Universității din Oradea.

În cadrul dialogurilor prilejuite de întâlnirea membrilor A.C.A.D.E.M.I.A. s-a discutat, foarte aplicat, despre stabilirea unor criterii ferme pentru acordarea calificativelor lucrărilor de doctorat din domeniul Managementului și Ingineriei Afacerilor. „Este foarte important, în primul rând pentru noi, în calitate de coordonatori de doctorate, să avem criterii clare de evaluare și să respectăm aceste standarde”, a subliniat prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău.

Cei prezenți au simțit nevoia să reafirme relevanța domeniului pe care îl reprezintă, arătând că zece universități de top, din întreaga lume, acordă diplome de doctorat și fac cercetare academică la cel mai înalt nivel în Management și Ingineria Afacerilor.

Cu prilejul seminarului său de la Oradea, A.C.A.D.E.M.I.A. a înregistrat, din partea unor profesori coordonatori de doctorate, mai multe cereri de primire în rândurile asociației.

 

Biroul Comunicare

Image