Gazda evenimentului a fost universitatea din Extremadura (Spania). Au participat reprezentanți a opt universități europene: Universitatea din Gavle (Suedia), Universitatea de Mediu și Științele Vieții din Wroclaw (Polonia), Universitatea din Parma (Italia), Universitatea din Angers (Franța), Universitatea din Evora (Portugalia), Universitatea Otto von Guericke din Magdeburg (Germania), Atlantic Technological University (Irlanda) și Universitatea din Oradea (România)

Alianța celor nouă universități europene, care se numără printre cele doar patru astfel de inițiative academice selectate pentru finanțare de către Comisia Europeană, va beneficia, începând cu anul 2023, pentru o perioadă de patru ani, de 14 milioane de euro.

Instituțiile universitare ce compun EUGREEN formează un „supercampus” cu peste 158.000 de studenți și circa 18.000 de angajați. Inițiativa „Universități Europene” este înființată și susținută de către Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +, și își propune să întărească alianțele strategice între universitățile europene și să sporească nivelul de competitivitate în zona învățământului academic european.

Alianța EU GREEN va face Universitatea din Extremadura și universitățile sale partenere, instituții mai competitive, atractive pentru state terțe, mai inovative, flexibile și diverse.

În timpul manifestărilor ce au marcat debutul activității alianței universitare EU GREEN, rectorii celor nouă instituții au luat parte la ceremoniile de pomenire a Sfântului Toma, patronul spiritual al Universității din Extremadura, desfășurate la Caceres și la Aquinas. De asemenea, ei s-a întâlnit cu cei zece rectori ai unor universități din Ucraina, care participă la un program de cooperare, inițiat de guvernul polonez și Universitatea din Wroclaw. Prin acest demers, conducătorii instituțiilor academice ce formează EU GREEN și-au propus să reamintească lumii că universitățile sunt poli ai educației pentru drepturile omului, pace și solidaritate. Universitățile ucrainene reprezentate la evenimentele din Spania sunt: Universitatea Politehnică de Stat din Zhytomyr, Universitatea Națională „Taras Shevchenko” din Kiev, Universitatea Națională de Medicină Veterinară și Biotehnologie „S.Z. Gzhytskyi” din Liov, Universitatea Națională Economică din Odesa, Universitatea Națională de Științele Vieții și Științe ale Mediului din Ucraina, Universitatea de Științe Agricole și Economice din Dnipro, Universitatea Tehnică Națională din Kharkiv, Universitatea Tehnică Națională a Ucrainei „Igor Sikorsky”, Universitatea Națională din Uzhhorod, Universitatea Națională „Yuriy Fedkovych” din Cernăuți.

Primăria orașului Caceres a găzduit o întâlnire în cadrul căreia rectorii tuturor universităților participante au căutat soluții pentru întărirea cooperării dintre instituțiile lor. Faptul că o primărie a fost aleasă ca loc de desfășurare al aceste întâlniri arată că nu este vorba doar despre un proiect universitar, ci de unul care se adresează întregii societăți.

Pe parcursul celor cinci zile, membrii delegațiilor universitare au lucrat împreună pentru a pune bazele funcționale ale alianței și în vederea creionării strategiei comune pentru următorii patru ani. Întrunirile tehnice au cuprins: întâlniri ale rectorilor, ale prorectorilor, discuții cu specialiștii în finanțe, ateliere privind metodologii de lucru, întâlniri pe grupuri de lucru etc.

Ceremonia de lansare oficială a proiectului EU GREEN, care s-a desfășurat la data de 31 ianuarie 2023, a fost condusă de Pedro F. Salguero, rectorul Universității din Extremadura, Antonio Hidalgo, fostul rector al UEX, Ylva Faltholm, rectorul Universității din Galve, Jose Lorenzo Valles, director al Agenției europene pentru Învățământ Superior, respectiv al Agenției Europene pentru Educație și Cultură, Rafael Espana Santamaria, consilier regional pentru Economie, Științe și Agenda Digitală, Jose Manuel Gonzalez Canino, directorul Departamentului pentru Învățământ Superior. Desigur, fiecare universitate membră a alianței EU Green a fost invitată să se prezinte. Evenimentul a fost transmis, live, pe internet. Sesiunea plenară a fost condusă de Meritxel Chaves, secretar general al alianței CHARM.

În timpul ceremoniei inaugurale, rectorul Universității din Extremadura, Pedro F. Salguero, a anunțat că, în vederea atingerii obiectivelor alianței academice EU GREEN, au fost înființate 9 grupuri de lucru. De exemplu, în ce privește aria academică, ținta este recunoașterea reciprocă a studiilor, de către toate cele nouă universități membre, printr-o singură diplomă, comună, fapt care ar contribui la creșterea  mobilității studenților, a profesorilor și a personalului administrativ. „Vom încerca să gândim programe de studiu, mai cu seamă pentru nivelurile de master și cele postuniversitare, care să se alinieze cererii internaționale de pe piața muncii”, a spus Fernandez Salguero, rectorul Universității din Extremadura.

Biroul Comunicare

 

Image