„Lucrarea este populată de chipuri, de oameni, de tineri. Toți încearcă să își facă o viață cât mai normală, într-un timp istoric dat”, a explicat prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș remarcând curajul studenților care, în ianuarie 1972, au omagiat Unirea Principatelor, cântând „Hora Unirii” și „Deșteaptă-te române”, pe străzile orașului și în fața Teatrului de Stat.

Prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, rectorul Universității din Oradea, a remarcat că anul 2022 s-a încheiat cu o lansare de carte a Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării și începe tot cu o lansare de carte girată de profesori ai aceleiași facultăți. „Le doresc spor la scris colegilor istorici”, a spus Rectorul, amintind că, în 2023, va ieși de sub tipar o istorie completă a Universității din Oradea, volum dedicat împlinirii a 60 de ani de la înființarea Institutului de Învățământ Superior al municipiului.

Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea, a definit volumul „Iluzia libertății – evenimentele din 23/24 ianuarie 1972 de la Oradea”, ca „o lucrare de excelență, un moment din destinul zbuciumat al elitelor intelectuale orădene din perioada regimului comunist”.

Cel care a avut ideea acestui volum, profesorul emerit Mihai Drecin, el însuși martor al evenimentelor evocate în carte, a subliniat faptul că lucrarea adună la un loc documente din arhivele Securității și mărturii ale participanților. „Studenții s-au organizat pentru a sărbători Unirea Principatelor Române, un eveniment cu importanță națională și patriotică”, a spus istoricul Mihai Drecin, evocând evenimentele din 1972. „A fost o manifestare onestă a iubirii de țară”, a mai adăugat prof. univ. dr. habil. Mihai Drecin.

Vorbind despre volumul său, apărut la editura Mega, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa, decanul IRISPSC, a început prin a evoca „prietenia de un sfert de secol” ce îl leagă de colegul său de catedră, coautorul cărții, profesorul emerit Mihai Drecin. Istoricul a subliniat faptul că, în urma manifestării din 23 spre 24 ianuarie 1972, Securitatea a trecut la o atentă supraveghere a Universității din Oradea. Trei ofițeri, 23 de studenți și mai mulți profesori fiind implicați în urmărirea tuturor acțiunilor potențial periculoase pentru regim, până în anul 1979. „Atmosfera a fost una extrem de efervescentă, șocantă, electrizantă. Tinerii, scăpați de sub control, erau totuși atât de educați, încât nu au creat probleme”, a subliniat decanul IRISPSC, Gabriel Moisa.

La finalul evenimentului, cei doi autori au oferit - gratuit - cărți și autografe numerosului public.

Biroul Comunicare


Image Image Image Image Image