Conceptul acestui eveniment a fost promovarea programului Erasmus+ și informarea studenților în ceea ce privește tipurile de mobilități, destinațiile cu care universitatea noastră deține colaborări bilaterale și condițiile pe care trebuie să le îndeplinească fiecare student dornic să cunoască o astfel de experiență.

Întâlnirea de ieri a fost prima din acest an universitar și a fost mai mult decât binevenită, lucru dovedit de multele întrebări pe care studenții prezenți la eveniment le-au adresat organizatorilor.

Studentul are prioritate în a aplica pentru o mobilitate Erasmus+, acesta este cel mai important mesaj pe care îl transmite universitatea studenților, prin reprezentanții săi. La organizarea conferinței au participat voluntari din Erasmus Orientation Program care au înțeles foarte bine importanța schimburilor de experiență oferite de fiecare mobilitate în parte.

Reprezentanta Departamentului Relații Internaționale a prezentat programul Erasmus+, oportunitățile de care beneficiează fiecare student implicat în acest program.

Studenții care aplică pentru bursă Erasmus+ pot beneficia de mobilități de studiu timp de un semestru, cu posibilități de prelungire, stagii de practică desfășurate la universități partenere sau la companii private active pe piața muncii, cu sau fără grant, cunoașterea unor limbi și culturi străine, și nu în ultimul rând, posibilitatea socializării cu studenți din întreaga lume.

Doctoranzii de la Universitatea din Oradea pot și ei, de asemenea, fi beneficiarii unor mobilități de scurtă durată în vederea documentării.

Un alt avantaj al mobilităților sunt programele intensive mixte, care permit studenților să participe la cursuri, atât fizic, cât și virtual. În urma unui program intensiv mixt, studenții vor primi credite.

Criteriile de selecție, precum și perioadele în care au loc mobilitățile, sunt stabilite de către instituțiile de învățământ superior unde sunt înmatriculați studenții. Selecțiile sunt organizate de către facultăți, în timpul activităților didactice.

În cadrul evenimentului, au luat cuvântul și studenți care au beneficiat de experiența acestui program. Aceștia și-au împărtășit impresiile și i-au încurajat pe colegii lor să aplice pentru programul Erasmus+. Printre participanți au fost și studenți incoming care au avut doar cuvinte de laudă la adresa experienței de la Universitatea din Oradea.

Un amănunt, deloc de neglijat, este faptul că studenții dezavantajați, cu posibilități reduse au posibilitatea de a participa la program, dacă mijlocul de transport se încadrează în categoria ”green travel” care presupune ca pentru marea parte a călătoriei către și dinspre țara gazdă să se utilizeze un mijloc de transport care produce puine emisii, cum ar fi un autobuz, un tren sau o mașină în regim car-pooling (împărțirea călătoriilor cu mașina).

”Participarea la mobilități în cadrul Erasmus+ reprezintă o interconexiune dintre noi și restul Europei importantă pentru dezvoltarea tutror celor implicați. Experiența Erasmus+ m-a ajutat la dezvoltarea mea într-un sens mai larg al unor noi culturi.”(Artiom Zaiat – student la Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării).

 

Biroul de Comunicare

Image  Image  Image  Image  Image  Image