Gelu Chen le-a mărturisit gazdelor sale că, pe când învăța limba română, în țara sa natală, profesoara, originară din România, i-a spus Gelu, fiindcă așa i-a fost mai ușor să rețină identitatea elevilor ei. „Sunt de 20 de ani în țara dumneavoastră și mă consider pe jumătate român”, a spus președintele Asociației de Relații Economice din provincia Wenzhou.

După o scurtă prezentare a Universității din Oradea, cu un consistent accent pe dezvoltarea relațiilor internaționale pe care instituția academică le întreține cu sute de universități din întreaga lume, prorectorul conf. univ. dr. habil. Sorin Borza i-a spus oaspetelui chinez că își dorește foarte mult ca, pe durata mandatului său, în instituția academică pe care o reprezintă să ia ființă un centru „Confucius”. Ar fi important, a afirmat conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, „ca bogata cultură chineză să radieze și în această parte de țară”. Mai mult, prorectorul universității din Oradea a pus în discuție și posibilitatea realizării de schimburi academice, la nivel de profesori și studenți, între universități din China și instituția academică orădeană.

Prof. univ. dr. Anca Dodescu i-a vorbit reprezentantului provinciei Wenzhou despre preocupările Universității din Oradea în ceea ce privește dezvoltarea centrelor de transfer tehnologic și a parcurilor științifice. „Este vorba mai ales despre smart industries, energii regenerabile, comunicații, producția de noi materiale... Orice colaborare cu universități sau entități economice din țara dumneavoastră nu poate decât să fie benefică pentru activitatea din Centrul de Transfer Tehnologic sau Parcul Științific și Tehnologic”, a declarat prof. univ. dr. Anca Dodescu.

Subliniind că știa deja despre interesul Universității din Oradea de a înființa aici un centru „Confucius”, Gelu Chen – președintele Asociației de Relații Economice din provincia Wenzhou, a spus că primele demersuri, pe lângă Ambasada Chinei la București, au fost făcute deja. „Pot să vă asigur că există și dinspre partea chineză, dorința de a înființa acest centru la Oradea”, a spus Gelu Chen. Oaspetele chinez a mai vorbit despre posibilitatea de a stabili relații academice între Universitatea din Wenzhou și cea de la Oradea, adăugând că, la nivelul administrației locale a provinciei sale natale, se lucrează la organizarea unei vizite în Oradea și județul Bihor.

La rândul său, Șerban Orjan, președintele Camerei de Comerț și Industrie România – China, a subliniat că pregătirile legate de o viitoare vizită a ambasadorului Republicii Populare Chineze la Oradea sunt destul de avansate. „Sper ca anul viitor, Excelența Sa să poată să onoreze această invitație”.

„Vă asigur că la Universitatea din Oradea există deschidere maximă pentru vizita celui mai înalt reprezentant al Chinei la București”, a subliniat, la finalul întâlnirii, prorectorul conf. univ. dr. habil. Sorin Borza.

 

Biroul Comunicare

Image

Image

Image