După acest moment festiv, a urmat, începând din incinta Bibliotecii Universității din Oradea, un prim itinerar de prezentare a locurilor propuse spre analiză și regândire, conform programului anunțat: „Strada Universității versus Forumul Universitar”.
În data de 22 iulie 2022, participanții au luat parte la finalizarea aceastor activitați interdisciplinare, printr-un itinerar expozițional, în situ care a pornit de la punctul de ACCES/SCENA FORUM UNIVERSITAR, și prin traversarea celor șase locații studiate, ajungând la noul ACCES/OBELISC propus pentru BIBLIOTECA UNIVERSITARĂ. În această locație academică, martoră multor evenimente de anvengură, s-a realizat dezbatera acestui vernisaj.
Participanții și îndrumătorii acestor 11 zile dedicate Campusului Universitar Oradea, sunt siguri că au atins scopul programului propus. ”Prin documentare, relevare și discurs interdisciplinar, am ajuns mai aproape de valorile arhitectural-urbanistice ale acestui loc protejat din punct de vedere istoric-artistic. Redescoperind această moștenire de excepție, am reușit să aducem câteva idei esențiale, pentru punerea în valoare a acestui spațiu, ce reprezintă imaginea și funcțiunea de primire-împărtășire a cunoștințelor universitare”, a declarat domnul conf.arh.dr. Guttmann Szabolcs.
Itinerarul a fost realizat de către 6 echipe, astfel:
- Echipa 1 a conturat idei pentru ACCESUL și SCENA noului FORUM.
- Echipa 2 a relevat și a reconvertit parțial funcțiunile de la clădirile portarilor (monument istoric din 1912),cu ajutorul Scanerului pus la dispoziție de firma Giscad S.R.L.
- Echipa 3 a conturat noul CENTRU din acest FORUM UNIVERSITAR.
- Echipa 4 a regândit scuarul-GRĂDINA FORUMULUI (sit istoric protejat din 1912).
- Echipa 5 a relevat fosta casa subofițerilor (monument istoric din 1912) cu speranța să devină în viitor SEDIUL INTERDISCIPLINAR AL UNIVERSITĂȚII DE VARĂ ORADEA.
- Echipa 6 a reconturat accesibilitatea pentru Biblioteca Universitară și a căutat locul pentru OBELISCUL FORUMULUI UNIVERSITAR.
”Universitatea de Vară, ediția 2022, se bucură de un succes binemeritat. S-a creat o echipă care a muncit foarte mult, înțelegând importanța frumosului și generosului spațiu oferit de Universitatea din Oradea”, a concis doamna decan a Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, prof.univ.dr. Marcela Prada.
Biroul de Comunicare