Cu acest prilej, prorectorul Universității din Oradea, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza le-a spus elevilor că școala de vară este, pentru ei, un prilej de a se apropia de viața de student și de mediul universitar. „Universitatea din Oradea vă oferă ocazia să intrați în contact cât se poate de direct cu: profesorii, cu cerințele și cu oportunitățile vieții de student. Sunt sigur că fiecare dintre voi va descoperi care este înclinația lui și ce i-ar plăcea să facă în viitor”, a afirmat prorectorul Universității din Oradea.
Între 18 și 31 iulie 2022, participanții vor avea parte de cursuri, întâlniri și activități memorabile. Elevii urmează să discute cu prof. Raluca Viman Miller, de la Universitatea North Georgia (SUA) despre războiul din Ucraina, impactul și consecințele conflictului. Eveniment gustat și de elevii care au participat la edițiile anterioare ale Școlii de vară „POLIS” întâlnirea cu un reprezentant al Centrului de Excelență al NATO de la Oradea nu putea să lipsească nici ea din program. Poate pentru prima dată în viața lor, elevii vor avea ocazia să întâlnească un om politic în carne și oase. Pe lângă acestea, aspiranții la studenție vor participa la cursuri, așa cum se desfășoară ele în cadrul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării. Din program fac parte și vizite la muzeele orădene, în Cetate, la turnul primăriei, Biblioteca Universității, prin campusul universitar, la Departamentul de Istorie, al Școlii Doctorale și al Centrului de Studii Interdisciplinare, în laboratoarele de jurnalism ale Departamentului de Științe Politice și Științele Comunicării și la Târgul Meșterilor Populari.
Pentru a se decide mai ușor ce fel de carieră doresc să urmeze, participanții la Școala de vară „POLIS” vor beneficia și de consiliere și discuții cu privire la oportunitățile de carieră, asigurate de Centrul pentru Consiliere și Servicii privind Cariera al Universității din Oradea.
Pentru a nu uita totuși că sunt în vacanță, gazdele le-au pregătit viitorilor studenți: seri de cinema, jocuri de societate, activități recreative. Nu putea să lipsească nici bălăceala, devenită și ea tradițională, la „Nymphaea” Aquapark.
Mai mult decât atât, toți participanții vor primi un kit educațional a cărui „nestemată” este desigur smartwatch-ul oferit de organizatori.
Gândită pentru a-i determina pe elevi să își continue studiile, Școala de vară „POLIS” a primit și în acest an, cu prioritate, tineri care provin din familii cu venituri mici, cei care ar putea fi discriminați din motive etnice, provin din zona rurală, au unul sau ambii părinți plecați la muncă în străinătate sau prezintă cerințe educaționale speciale.
A treia ediție a Școlii de Vară „POLIS” este parte a Proiectului privind Învățământul Secundar (ROSE), Schema de Granturi pentru Universități: Programe de vară de tip punte. Beneficiar: Universitatea din Oradea. Titlul proiectului: Școala de Vară POLIS. Acord de grant nr. 136/SGU/PV/II din 13.05.2019.
Biroul de Comunicare