În cea de a doua zi a evenimentului, elevii și studenții s-au bucurat de prezența arhitectului Adrian Pescaru, care le-a explicat cum se realizează releveul de restaurare. „Cursul” s-a desfășurat în teren, pentru că una din temele de lucru ale participanților este o vilă din campusul universității, Ansamblul Școlii de Jandarmi, cel mai complex proiect al arhitectului József Vágó, edificat între 1911-1913, astăzi monument istoric.
Ziua a treia a Universității de vară a Departamentului de Arhitectură a fost și mai „provocatoare”, spun gazdele.
Arhitectul clujean, Eugen Pănescu, cel care a elaborat Planul de Urbanism General al Oradiei, le-a vorbit tinerilor despre „patrimoniului continuu”. „Deschiderea largă a perspectivei patrimoniului este o necesitate a societății de astăzi, a cărei percepție curentă este că patrimoniul trebuie să fie vechi de cel puțin 100 de ani și clasat oficial. Contextul și fluența moștenirii culturale sunt primele neglijate și nu beneficiază de instrumente de recunoaștere și protecție. Patrimoniul și cultura sunt forțate să fie «eficiente economic», pentru a fi finanțate public, astfel ajung să plutească, incert, între nostalgii și degradare. Demolarea ca excepție și reutilizarea ca regulă pot să devină o atitudine socială doar cu soft-power-tools: negociere urbană, dezbateri despre calitate, concursuri, consultări, atitudine administrativă dedicată, deschiderea dialogului public-privat”, a spus arhitectul Eugen Pănescu.
Decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, conf. univ. dr. arh. Cristian Blidariu, a prezentat proiectul „Triplex Confinium - Explorări transdisciplinare a unor situri de graniță, prin intermediul concursurilor de arhitectura”. În cadrul proiectului - un proiect Erasmus care adună la un loc studenți și cadre didactice cu trei naționalități: română, maghiară și sârbă - a avut loc competiția ”THINK BRICK”. Ea s-a adresat studenților și tinerilor profesioniști care au reimaginat fosta zonă industrială a Jimboliei, prin mijloace, strategii și abordări tactice menite să pună în valoare comunitățile locale și regionale, bogatul patrimoniu cultural, natural și construit, dezvoltat în jurul producției de cărămidă și zidărie. Rezultatele proiectului prezentat de decanul Facultății de Arhitectură și Urbanism din Timișoara, conf. univ. dr. arh. Cristian Blidariu, au fost expuse în holul Bibliotecii universității orădene.
La rândul său, profesorul dr. peisagist Fekete Albert, decanul Facultății de Peisagistică din Budapesta, a adus în atenția auditoriului importanța abordării temei patrimoniului și culturii, din punct de vedere peisagistic. El a prezentat studiul de caz „The Main Street of Budapest – Downtown Renewal – 2009-2011”. Oaspetele maghiar a făcut o analiză a felului în care a evoluat din punct de vedere peisagistic Budapesta, de la 1782, până în zilele noastre.
Conf. univ. dr. arh. Guttmann Szabolcs, organizatorul Universității de vară de la Arhitectură, a fost cel care a moderat dezbaterile ce au urmat prelegerilor susținute de cei trei invitați. Discuțiile fiind „antrenante și pline de idei originale”, spun gazdele.
La sfârșitul zilei, decanul FCCA, prof. dr. ing. habil. Marcela Prada a spus că, deja, Universitatea de vără a viitorilor arhitecți „a lansat s-au lansat noi proiecte de colaborare și teme incitante pentru participanți și invitați”.
Biroul Comunicare