Organizatorii evenimentului sunt: Muzeul Țării Crișurilor Oradea - Complex Muzeal, Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea. Parteneri: Universitatea Națională de Arte, București, Universitatea din Oradea - Facultatea de Arte, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Uniunea Artiștilor Plastici-Filiala Oradea și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor.
„Datorită numărului mare de artiști înscriși, 155, evenimentul, găzduit în două spații de expunere, Muzeul Țării Crișurilor și Galeriile de Artă Reperaj - Cetate Oradea, este cu atât mai important, cu cât generează un dialog vizual deschis și interesant, cu exprimări plastice care alcătuiesc o suită de creații definitorii ale câtorva tendințe, orientări estetice și stilistice actuale, subliniind o dată în plus meritul școlii românești de artă decorativă”, afirmă inițiatorul și curatorul acestei expoziții, Adina Rențea.
Fie că vorbim despre tapiserie, broderie, tehnici mixte, sticlă, metal, ceramică sau porțelan, lucrările artiștilor prezenți în Bienala de Artă Decorativă Artefect, Oradea 2022 subliniază consistența mesajului artistic și expresivitatea decorativă a limbajului plastic, ca o forță dominantă a creației artistice românești, spun organizatorii. Chiar dacă se desfășoară în două spații de expunere distincte, expoziția reliefează un parcurs expozițional coerent, atractiv, echilibrat, în exprimarea originalității și expresivității fiecărui exponat, subliniind o dată în plus, compatibilitatea noilor forme materiale, insolite, neconvenționale, cu realitatea artistică a timpului pe care-l trăim, se arată în comunicatul de presă.
Jurizarea artiștilor înscriși în Bienală, sarcină deloc ușoară având în vedere calitatea lucrărilor prezentate, a fost realizată de prof. univ. dr. Cosmin Paulescu, decanul Facultății de Arte Decorative-Universitatea Națională de Arte, București, conf. univ. dr. Corina Andor, decanul Facultății de Arte-Universitatea din Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă la Muzeul Țării Crișurilor, dr. Vioara Bara, președintele UAP-Filiala Oradea, Adina Rențea, președintele Asociației pentru Sprijinirea Artelor Frumoase.
La organizarea evenimentului au mai participat și artiști din București sau Oradea: conf. univ. dr. Daniela Frumușeanu, membru în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative, UAP București, lect. univ. dr. Mihai Moldovanu, Universitatea Națională de Arte, București, conf. univ. dr. Mihaela Tătulescu, Facultatea de Arte - Universitatea din Oradea, Cornel Abrudan, șef secție Artă, Muzeul Țării Crișurilor Oradea, Radu Tîrnoveanu, artist vizual, Oradea. Au fost alături organizatori: prof. univ. dr. Cătălin Bălescu, rectorul Universității Naționale de Arte, București, prof. univ. dr. Bogdan Severin Hojbotă, președintele Filialei de Arte Decorative Bucuresți - UAPR, Ovidiu Ionescu și Gheorghe Maftei, membri în Consiliul de Conducere al Filialei de Arte Decorative - UAP București și criticul de artă conf. univ. dr. Ramona Novicov, Universitatea din Oradea.
Expoziția va putea fi vizitată în perioada 9 iulie – 7 august 2022, la Muzeul Țării Crișurilor și la Galeriile de Artă Reperaj - Cetate, după următorul program: marți-duminică, 10.00-18.00.
Biroul Comunicare