Delegația E-ARC a fost condusă de președintele Centrului, Ovidiu Raețchi. Reprezentanții instituției guvernamentale au afirmat că sunt la Universitatea din Oradea deoarece își doresc să identifice oportunități de colaborare cu instituțiile academice din România. Printre domeniile în care E-ARC își caută parteneri sunt: transporturile, tehnologiile emergente, comunicații, combaterea dezinformării, sănătate, energie, studii de securitate ori reziliența societală.

Marilena Jeana Cîmpeanu, adjunct al directorului Departamentului de Cercetare și Pregătire al E-ARC, a subliniat că instituția pe care o reprezintă caută soluții în domeniul rezilienței, soluții care, mai apoi, vor fi împărtășite partenerilor din UE și NATO. „Dorim ca, împreună cu universitățile din România, să dezvoltăm și să implementăm programe de cercetare și dezvoltare. Nu în ultimul rând, considerăm că țara noastră are nevoie de experți în domeniul rezilienței, specialiști care, la rândul lor, se pot forma în universități”.

Președintele Ovidiu Raețchi a subliniat că E-ARC își propune să funcționeze ca un hub care să adune „actori din toate zonele societății, mediul universitar fiind unul spre care țintim cu precădere”. Președintele E-ARC este convins că acele state care vor înțelege și vor acorda atenție acestui nou concept, reziliența, se vor afla în prima linie a dezvoltării sociale și tehnologice.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău, a apreciat ca „excelente” ideile reprezentanților E-ARC, asigurându-i pe aceștia că vor avea, în universitatea pe care o conduce, „un partener care își dorește să contribuie la dezvoltarea societății”. Rectorul Universității din Oradea i-a îndrumat pe reprezentanții E-ARC să realizeze un ghid de reziliență, aplicabil la nivel național. Prof. univ. dr. ing. habil. Constantin Bungău considerând că un astfel de document poate deveni elementul esențial al oricărei strategii de dezvoltare.

La inițiativa prorectorului conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, s-a stabilit ca, în perioada următoare, reprezentații E-ARC să propună formatul unui acord de parteneriat, care ar putea fi semnat de ambele părți până la sfârșitul acestui an. „Deschiderea Universității din Oradea este evidentă și depinde numai de noi să punem în practică acest parteneriat”, a declarat, la finalul întâlnirii, președintele E-ARC, Ovidiu Raețchi.

Biroul Comunicare

Image  
Image