Cu prilejul vizitei pe care a făcut-o la Oradea, prof. dr. Matthias Uhl a susținut conferința „Experiments in the Etics of Algorithms”. Publicul prezent în sala de conferințe a Bibliotecii Universității din Oradea, deși nu foarte numeros, a fost captivat de temele puse în discuție, provocându-l pe oaspetele german la serioase discuții despre relația dintre etică și noile tehnologii.

De altfel, aceste subiecte au reprezentat însăși esența expunerii profesorului dr. Matthias Uhl. Universitarul german le-a prezentat colegilor orădeni și studenților trei dintre experimentele de etică pe care le-a realizat. Toate aceste experimente autorul lor caută un răspuns la dileme cât se poate de contemporane precum: câtă încredere și putere de decizie putem acorda tehnologiei, dacă oamenii sunt pregătiți să lase anumite decizii în seama ultra-modernelor sisteme de calcul, în ce măsură noile tehnologii pot sugera diagnostice. „Omenii sunt cei care iau deciziile, dar sunt, într-o tot mai mare măsură, asistați în aceste procese de tehnologie”, a observat prof. dr. Matthias Uhl.

Cercetătorul, care și-a propus să afle cu ce ochi văd oamenii ideea că, la un moment dat, un autovehicul ar putea fi pus în situația de a decide, în mod autonom, care sunt pierderile acceptabile în cazul unui accident de circulație, consideră că „majoritatea oamenilor nu înțeleg deocamdată, care vor fi, pe termen lung, consecințele evoluției tehnologiei”. Dincolo de opinia că etica e influențată de contextul cultural, profesorul Matthias Uhl a exprimat convingerea că și în relația oamenilor cu tehnologiile viitorului „putem identifica câteva principii universale în funcție de care să punem la punct modul de funcționare al mașinilor cu care interacționăm”.

Gazda evenimentului, conf. univ. dr. habil. Sorin Borza, prorectorul Universității din Oradea a exprimat public speranța că prezența prof. dr. Matthias Uhl la Oradea „poate reprezenta începutul unei serii de parteneriate care va lega universitatea noastră de Universitatea Tehnică din Ingolstadt”.

Biroul Comunicare

Image  
Image  
Image