Profesorul Șerban Turcuș și-a început alocuțiunea prin a sublinia faptul că, prin comparație cu Clujul, care a fost, la origine, un oraș german, Oradea s-a născut ca un oraș cosmopolit. „La 1500, Oradea era un oraș al Renașterii, despre Cluj nu prea avem astfel de referințe”, a spus istoricul născut la Aleșd. Prof. univ. dr. habil. Șerban Turcuș afirmă că orașul Oradea nu a depins de coroana maghiară, ci a fost un oraș episcopal, reprezentantul local al Romei, fiind subordonatul direct al suveranului pontif. În viziunea sa, chiar faptul că în orașul de pe Crișul Repede, biserica era cea care administra justiția, ordaliile și pedepsele, dovedește independența urbei față de statul feudal. Profesorul clujean susține, de asemenea, că ocuparea unui teritoriu se făcea în trei etape: mai întâi soseau misionarii, apoi meșterii care le ridicau bisericile și, abia după aceștia, se instala puterea statală. Mai mult, oaspetele Universității din Oradea leagă prezența în Bihor a unor relicve sfinte pentru catolicismul maghiar de frontierele statului feudal. Mâna dreaptă a Sfântului Ștefan, de la Sâniob, sau corpul Sfântului rege Ladislau sunt, în opinia lui Șerban Turcuș, „relicve puse să apere frontiera”. Nu în ultimul rând, prof. univ. dr. habil. Șerban Turcuș a adus în discuție întrepătrunderea elementelor orientale și occidentale de: civilizație, religie, stăpânire, în acest spațiu. În opinia vorbitorului, faptul că, la sfârșitul secolului al XIV-lea, străzi și cartiere din Oradea aveau nume de orașe italiene nu face decât să dovedească prezența unei consistente comunități venită aici din Peninsulă. „Ca oraș episcopal, Oradea a fost un creuzet al civilizațiilor”, afirmă prof. univ. dr. habil. Șerban Turcuș.

La finalul conferinței, gazda evenimentului, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a remarcat că „istoria este o disciplină pe care o putem descoperi zi de zi, parcurgând noi surse documentare și întâlnind oameni providențiali, precum este profesorul Șerban Turcuș”.

 

Prof. univ. dr. habil., Șerban Turcuș este cadru didactic al Facultății de Istorie și Filosofie a Universității „Babeș – Bolyai”, din Cluj – Napoca, având competențe în istorie medievală și istoria bisericii din evul mediu. Între 2002 și 2006, profesorul clujean a fost prim-colaborator și atașat cultural al Ambasadei României pe lângă Sfântul Scaun. În anul 2005, prof. univ. dr. habil, Șerban Turcuș a primit Crucea de Ofițer al Ordinului Suveran Militar de Malta și, un an mai târziu, din partea Papei Benedict al XVI-lea, ordinul Grigore cel Mare în grad de Comandor. Pentru activitatea sa de cercetare, istoricul a fost onorat cu Premiul „Timotei Cipariu”, al Academiei Române, și cu Premiul Eudoxiu Hurmuzaki, în 2011. Prof. univ. dr. habil., Șerban Turcuș este președintele Comisiei Transilvane de Heraldică, Sigilografie și Genealogie.

 

Evenimentul desfășurat marți, 31 mai 2022, face parte din seria manifestărilor dedicate împlinirii a 20 de ani de existență a studiilor doctorale în istorie la Universitatea din Oradea și a un deceniu de la înființarea Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea – Chișinău. Evenimentul s-a derulat în parteneriat cu Universitatea de Stat din Moldova, Universitatea din Padova și Muzeul Țării Crișurilor.

 

Biroul de Comunicare

Image  Image