Volumul a fost coordonat de prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, avându-i ca autori pe: Ioana Blajec, Cosmin Patca și Manuela Bârza. „Acest proiect editorial s-a bucurat de sprijinul venit din partea ministerelor Afacerilor Externe ale României și Republicii Slovace, Consulatului General Onorific al Republicii Slovace de la Oradea și Asociației «Slovenský Kultúrny Kraj»”, informează prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie.

Albumul semnalează prezența slovacilor în teritoriul românesc, mai precis, a comunității slovacilor din Huta Slavia și modul în care aceștia au conviețuit, alături de români, de-a lungul anilor. Autorii și-au propus să pună în valoare patrimoniul istorico-cultural slovac din România. Sunt prezentate reperele și delimitarea geografică, istoria comunității slovace, migrarea și stabilirea acesteia în regiunea Munților Plopiș, arta populară slovacă (sculptura din lemn). Din carte nu puteau să lipsească informații privind: arhitectura slovacă, obiectivele turistice ale zonei, credințele, tradițiile și obiceiurile de sărbători, ocupațiile de bază ale locuitorilor din Huta Slavia: creșterea ovinelor, porcinelor, activități agricole și meșteșugărești specifice acestora. Volumul este completat de o colecție impresionantă de documente și surse consultate. „O istorie de peste 200 de ani, în peste 100 de imagini sugestive. O carte document care își propune să recupereze și să redea publicului povestea comunității slovace, al cărui patrimoniu material și imaterial nu poate fi contestat”, afirmă prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș.

Directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea subliniază că lucrarea propusă de tinerii cercetători aduce în discuție necesitatea conștientizării și asumării contribuției minorităților naționale, în calitate de parteneri, în procesul de modelare al culturii și artei românești. „Oferind o perspectivă originală, proiectul demonstrează că termenul de minorități, etnice, religioase etc. și studierea acestora rămâne în continuare de o actualitate istorică, antropologică și economică extrem de provocatoare, în contextul existenței a 18 minorități, repartizate pe întreg teritoriul țării”, mai spune istoricul orădean.

Biroul de Comunicare

 

Image