Lect. univ. dr. Vasile Grama, de la Departamentul Geografie, Turism și Amenajarea Teritoriului, amfitrionul importantului oaspete, spune că vizita prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton are și o importantă componentă de cercetare. „Ca și Bihorul, Cuba deține resurse de apă geotermală, iar guvernul cubanez încearcă dezvolte turismul curativ, bazat pe această resursă a subsolului. De aceea vizita doamnei decan cuprinde și o componentă de studiu în ceea ce privește turismul balnear din județul nostru”, explică lect. univ. dr. Vasile  Grama. Prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton conduce și o echipă de cercetători implicați în dezvoltarea de produse turistice pentru Cuba. „Am venit aici și pentru a vizita stațiunea Băile Felix. Sunt foarte interesată de revigorarea turismului curativ, balnear, în țara noastră”, spune oaspetele Universității din Oradea.

Desigur, prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton se întâlnește cu studenții și masteranzii Facultății de Geografie, Turism și Sport. „Calitativ, Cuba este un punct de referință pentru ceea ce înseamnă nivelul de educație din zona Americii de Sud. La noi studenții sunt mai ascultători, e mai multă materie, sunt mai multe examene, dar absolvenții noștri sunt foarte buni”, spune prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton, argumentând că tinerii care își finalizează studiile la Facultatea de Turism din Havana își găsesc cu ușurință un loc de muncă. Despre studenții orădeni prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton crede că sunt „Curioși, deschiși și avizi de cunoaștere, deschiși spre oportunitățile carierei. Eu cred că, indiferent dacă vorbim de cazare, ghidaj, alimentație etc. turismul e o artă și trebuie abordat cu un simț al esteticului, capacitatea de a fi creativ fiind esențială”.

Decana Facultății de Turism din Havana spune că îi place Universitatea din Oradea. „Am fost impresionată de zona centrală a campusului, de clădirile patrimoniu, de aici. Amestecul de clasic, clădiri istorice, și clădiri noi este foarte atrăgător. Îmi place zona verde din centrul campusului, în special arborii. Văd că și aici infrastructura educațională se transformă continuu. Într-un fel, aș spune că ne asemănăm. Lucrurile merg într-un ritm al lor, care uneori pare atemporal”.

Prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton găsește că Oradea e un oraș „fascinant”. Din perspectiva profesionistului, decana Facultății de Turism din Havana observă coexistența armonioasă între orașul turistic și cel al locuitorilor săi. „Asta face ca, atât orașul, cât și destinația turistică, să fie un tot viu, dinamic, armonios. Unele destinații turistice din lumea aceasta nu au viață, sunt simple obiective pe o hartă a vizitatorilor. Universitatea, cetatea, zona centrală a orașului dumneavoastră fac parte din viața de zi cu zi a oamenilor și asta face ca locul să fie mai primitor și pentru oaspeții lui”. Prof. univ. dr. Martha Omara Robert Beaton spune că și-ar dori să importe acest concept și în țara ei. „Cred că e o idee bună să protejezi patrimoniul arhitectural, să înfrumusețezi orașul și să le pui la dispoziția oamenilor, turiști sau localnici, în egală măsură”.

 

Biroul Comunicare


Image Image Image