Între cele două instituții există o colaborare fructuoasă, amintindu-ne faptul că ADR Nord-Vest a fost prezent la Oradea prin reprezentanții ei și la întâlnirea cu domnul ministru al Cercetării, Inovării și Digitalizării, Marcel Boloș.
Manifestarea de ieri s-a adresat directorilor centrelor de cercetare ale Universității din Oradea, managerilor de proiecte, cadrelor didactice de la UO, studenților doctoranzi și cercetătorilor.
Au fost organizate două workshopuri interactive, primul având ca temă înființarea de start-upuri și spin-offuri, iar cel de-al doilea dedicat protejării proprietății intelectuale.
Din prezidiu au făcut parte din partea Universității din Oradea, prorector prof.univ.dr. Anca-Otilia Dodescu, iar din partea ADR Nord-Vest, Laviniu Chiș, Expert Tehnic platforma INNO ADR (Nord-Vest), Ștefan Rusu, Expert Tehnic platforma INNO ADR (Nord-Vest) și Ana-Maria Andronic, Head of Intellectual Property, Media and Tehnology (DLA PIPER Romania).
În prima parte a workshop-ului, întâlnirea a fost foarte constructivă întrucât speakerii au comunicat foarte bine cu participanții, provăcându-i să răspundă la întrebări legate de înființarea de start-upuri și spin-offuri, organizatorii explicându-le punctual care sunt secretele din spatele unei astfel de afaceri.
Atmosfera a fost foarte detașată, iar participanții au răspuns fără să ezite provocării lansate.
Cel de-al doilea workshop a atras publicul prin tema propusă și anume Protejarea proprietății intelectuale, incluzând următoarele aspecte:
- Dacă înregistrați o invenție, de exemplu un produs nou, sunteți singura persoană care are dreptul de o utiliza sau de a o reproduce. Dacă altcineva dorește să o copieze sau să o reproducă, trebuie să vă ceară permisiunea.
- Când vă protejați invenția, calitatea produsului este garantată, iar originea sa este clară. Acest lucru poate constitui un avantaj pentru întreprinderea dumneavoastră, deoarece clienții ar putea prefera un produs care a trecut cu succes de controale mai restrictive (un produs controlat).
- Puteți avea foloase pecuniare nu numai prin utilizarea directă a proprietății intelectuale, ci și prin utilizarea indirectă, adică prin acordarea de contracte de licență. Companiile cărora le acordați licență au permisiunea să utilizeze, pe o anumită perioadă de timp, obiectul protejat prin drepturile de proprietate intelectuală.
- În anumite cazuri, de exemplu în ceea ce privește dreptul de autor și desenele sau modelele neînregistrate, protejarea proprietății dumneavoastră intelectuale se face automat și nu necesită îndeplinirea vreunei formalități.
- Dacă dețineți un brevet sau o marcă înregistrată valoarea de piață a întreprinderii dumneavoastră ar putea crește și veți avea mai multe șanse de a găsi investitori sau alte oportunități de finanțare.
Astfel de workshopuri sunt binevenite la Universitatea din Oradea care și-a arătat prin reprezentanții săi interesul pentru subiectele abordate.
Întâlnirea a fost un real succes.
Biroul de Comunicare