Holul celor două instituții, care își au sediul în clădirea Bibliotecii Universității din Oradea, s-a umplut de mulțimea celor care au ținut să asiste la evenimentul academic și să ia parte la vernisarea expoziției „Manifestările științifice organizate de Centrul de Studii Interdisciplinare Silviu Dragomir (2011 - 2021)”.

     Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș, directorul Școlii Doctorale de Istorie a Universității din Oradea a afirmat că expoziția își propune să fie o retrospectivă a activității Centrului de Studii Interdisciplinare Oradea-Chișinău, activitate care înseamnă peste 25 de conferințe și tot atâtea volume științifice. 

     Prezent la eveniment, prof. univ. dr. habil. Gabriel Moisa s-a declarat mândru că face parte din acest colectiv de cercetare „mai mult decât apreciabil, valoros prin activitatea sa științifică”. Decanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării a spus: „Cheia activității centrului de cercetare e că nu muncim pentru puncte și criterii, ci din suflet. Noi așa reușim. În timp, roadele se văd. Iar eu sunt bucuros că am putut construi ceea ce avem aici”. 

     Prof. univ. dr. habil. Sorin Șipoș a spus că Centrul de Studii Interdisciplinare și-a propus, încă de la început, o abordare care să reflecte o multitudine de perspective, nu doar cele istorice, iar volumele, publicate la edituri de prestigiu, dovedesc reușita eforturilor depuse de colectivele de cercetare. „Cercetarea, făcută cu pasiune, naște prietenii”, a mai adăugat directorul Școlii Doctorale de Istorie, cu trimitere la internaționalizarea relațiilor Centrului, între Universitatea de Stat din Chișinău și cea din Bologna. 

     Invitatul special al zilei, prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga, de la Universita degli Studi di Padova a adus salutul său, din partea colegilor italieni. El a amintit că, în aceste zile, universitatea italiană sărbătorește și ea 90 de ani de activitate neîntreruptă a Catedrei de Limba și Literatura Română. „Sunt mândru să văd stema universității din Padova pe afișele manifestărilor pe care le-am organizat împreună. Universitatea noastră a avut tot timpul vocația deschiderii spre spațiul estic”. Oaspetele a amintit că două au fost principiile de bază care au inspirat întâlnirile științifice și colocviile organizate în trilaterala Chișinău, Oradea, Bologna: apropierea dintre domeniile istoriei și filologiei, împreună cu ideea spațiului european. Prof. univ. dr. Dan Octavian Cepraga a sintetizat activitatea Centrului de Studii Interdisciplinare în doar trei cuvinte: „Reîntâlnire, cunoaștere, recunoaștere”. 

     Expoziția aniversară cuprinde: cărți, reviste, afișe, toate apărute sub egida Centrului de Studii Interdisciplinare și, evident, legate de activitatea științifică a acestuia.

Biroul de Comunicare

 

Image  Image  Image  Image  Image  Image