Vizita nu este una întâmplătoare, viitorii arhitecți și îndrumătorii lor deplasându-se în teren în vederea documentării pentru participarea la concursul „CASA”. După cum spune ș. l. dr. Miruna Boca, din cadrul Departamentului de Arhitectură și Construcții al facultății, tema impusă în acest an de organizatorii concursului este proiectarea de locuințe semicolective pentru artiști, în cadrul sitului „Ianza” din Petroșani. „Colonia Ianza este una din cele mai vechi din Valea Jiului, fiind construită la începutul anilor 1900, de către un bogat om de afaceri. Vizita noastră în oraș a fost una de recunoaștere a zonei, pentru a putea să răspundem cât mai bine temei concursului din acest an”, afirmă ș. l. dr. Miruna Boca.

       Pentru ediția 2022 a competiției, echipa studenților din anul II de la Arhitectură este coordonată de as. drd. Adrian Hagiu și as. drd. Adrian Pescaru.

      As. drd. Adrian Pescaru: "Concursul CASA a aparut ca o initiativa a studentilor la arhitectura, mai precis a asociatiilor studentilor arhitecti. Concursul este dedicat anului 2 de studii. Are ca baza de studiu locuirea de mici dimensiuni. Studentii arhitecti din Oradea au fost implicati in organizare si au participat inca de la prima editie a concursului din anul 2009 – 2010. Anul acesta continuam traditia, chiar daca au fost cateva intreruperi de-a lungul anilor. Participarea la concurs a fost deschisa in fiecare an, dar nu tot timpul a fost implementata tema de concurs ca tema de semestru la proiectare. Studentii au ocazia sa relationeze cu celelalte scoli de arhitectura din tara, sa participe la sedinte de corectura sau indrumare comuna cu indurmatori de la celelalte facultati, sa cunoasca colegi din alte centre universitare."
 
    As. drd. Adrian Hagiu: "Colonie, minerit, migratie, industrie dezafectata, provizorat, fragilitate, redescoperirea ‘resurselor’, reinviere, sunt premisele unei ipoteze de lucru si strategie pentru reactivarea si regenerarea urbana a uneia dintre cele mai importante colonii, colonia Ianza, a carei identitate e data de casa Ianza, monument de arhitectura. Scenariul nostru se construieste in jurul a patru perechi de tineri profesionisti, activi in Valea Jiului, care se vor stabili pe unul din terenurile din colonia Ianza. Pentru aceasta este nevoie de construirea unor locuinte semicolective, studentii putand propune modalitati de valorificare si extindere a constructiilor existente pe teren, precum si amenajarea spatiului privat si public ca spatiu de interactiune sociala. Etapele de lucru prevad identificarea si analizarea contextului, abordarea conceptuala si propunerea tehnica a proiectului, vizita pe sit inscriindu-se in etapa analizarii contextului, studentii putand observa la fata locului tesutul stradal, volumetria cladirilor, precum si tipologii de locuire prezente in zona, caracteristice perioadelor anterioare de dezvoltare urbana. Nu au fost uitate materialele de constructie si spatiile verzi."

Biroul de Comunicare

Image  Image  Image