Printre cei 40 de participanți la eveniment au fost profesori de la Universitatea din Oradea, studenți, liceeni, dar și alți orădeni interesați de lectură.

Cărțile au fost prezentate de conf. univ. dr. Veronica Buciuman, decan al Facultății de Litere, și de scriitorul Mircea Pricăjan, redactor-șef al Revistei de Cultură Familia, el însuși absolvent al aceleași facultăți orădene.

Veronica Buciuman a semnalat faptul că volumul de versuri „Terra 2.0“ inaugurează o nouă specie literară în România și anume poezia ecologistă sau pro-natura, gen care are o vechime de câteva decenii în literatura universală.

La rândul său, Mircea Pricăjan a vorbit despre caracterul „aparte” al volumelor scrise de Orlando Balaș. Deși el este prozator, în calitate de cititor de poezie, vede volumul „Terra 2.0“ ca fiind „unul de poezie pură, nealterat de ideologie, fără ca valoarea sa literară să scadă prin faptul că abordează o temă de mare actualitate și anume starea prezentă a mediului în timpuri de schimbare climatică”. Despre teatrul scris de Orlando Balaș, redactorul-șef al „Familiei” a spus că este „unul civic, dur, care abordează, fără înfrumusețări, probleme sociale acute, fiind incomod chiar și la o simplă lectură”.

Prozatorul Florin Ardelean, profesor la Facultatea de Jurnalism, a făcut observația că autorul, deși scrie altfel ca în urmă cu trei decenii, i se pare neschimbat, asumîndu-și, prin atitudinea civică și literară incomodă, dar consecventă cu propriile sale valori, o poziție oarecum marginală într-o societate care încurajează conformismul.

Orlando Balaș a citit poezii din volumele „Borderline“ și „Terra 2.0“ și câteva scurte fragmente din piesele din volumul „Incomod“: „Sieg Heil sau triumful binelui“ (o distopie care prezintă o societate formată din oameni proveniți „ameliorați genetic”), „Lasă-mi aripile!“ (o dramă socială) și „Noaptea ca hoții“ (o piesă de teatru civic, inspirată de evenimentele din România din anii 2017-2019).

La finalul evenimentului, a urmat o sesiune de semnare de autografe din partea autorului.

Biroul Comunicare