In continuare doresc sa ma adresez in mod special studentilor nostri, colegilor mei si partenerilor UO.

Studentilor Universitatii din Oradea vreau sa le transmit ca universitatea este locul unde se creează specialiştii in diverse domenii, specialisti care vor activa si vor transforma în viitor societatea şi economia românească şi, prin urmare, pregătirea execelenta a lor este o componentă esenţială de care depinde viitorul societăţii noastre.

Pentru studentii din anul I care acum incep o etapa noua de pregatire profesionala as vrea sa-mi exprim bucuria faptului ca au ales Universitatea din Oradea si ca fac parte din cei peste 17.500 de studenti ai universitatii noastre, o universitate puternica si din ce in ce mai performanta, situata la granita de vest a Romaniei.

Dragi studenti, as dori  ca la sfarsitul pregatirii voastre,  pregatire incununata cu o diploma de absolvire, sa va puteti bucura de ceea ce va ofera  frumoasa meserie pe care ati ales-o.

Fiti siguri ca ati ales o meserie nobila, care poate fi profesata doar daca dobanditi o temeinica pregatire profesionala si o veti practica cu responsabilitate si constiinciozitate.

Studiile universitare va vor ajuta sa faceti performanta in acest domeniu, dar succesul si statutul social la care aspirati depind numai de voi.

Va invit sa participipati la toate actiunile din campusul universitar, fie educationale, fie de cercetare sau sociale, in echipe de proiect sau in activitati de voluntariat, in mediul real sau virtual pe care vi-l ofera viata de student.

Fii un student bun si profesorii tai vor fi mandri de tine! FIi un student bun si te vei bucura de apreciere si succes atunci cand iti vei practica meseria!

BAFTA!

Colegilor mei, membri ai comunitatii academice oradene,

Incepem anul universitar 2013-2014 cu admiterea finalizata, un total de 5001 studenti au confirmat in anul I la studii de licenta si masterat, dintre care 3391 de studenti la licenta si 1610 la masterat in anul 2013. O cifra care se suprapune aproape identic cu cea de anul trecut.

In zona academica, statele de functii ale anului universitar 2013-2014 cuprind 1344 de posturi (in statul vechi au fost 1573 de posturi), azi mai putine cu 229 din care 1092 ocupate (fata de 1125 in octombrie 2012), cu 33 de titulari mai putini. Procesul de optimizare va continua si in acest an atat pe linie didcatica dar si in zona nedidcatica.

In curand vom avea de trecut un examen major, auditul institutional pe modul in care Universitatea din Oradea respecta si se incadreaza in indicatori de calitate superiori, astfel incat sa se pozitioneze acolo unde ii este locul, si anume in randul universitatilor ce au calificvativul: GRAD de INCREDERE RIDICAT. 

Stiu ca depunem un efort mai mare pentru ca normele au fost incarcate spre maxim si stiu ca se cer performate mai mari pentru a ne incadra in indicatori de calitate si financiari. Trebuie sa spun ca mai avem multi indicatori de atins in acest an, indicatori pe care Universitatea din Oradea ii poate realiza numai cu munca depusa de dumneavoastra PENTRU Universitatea din ORADEA.

Se stie ca, pe langa activitatea didactica, performanţele profesionale in cercetarea ştiinţifică devin criteriile prioritare de evaluare academică a personalului din învăţământul superior.

 Universitatea din Oradea isi va directiona cercetarea spre  prevederile cadru din programul Orizont 2020, programul-cadru la nivel European  pentru  cercetare şi inovare. Vom aborda aspecte legate de excelenţă,  consolidarea capacităţii si specializarea inteligentă.

Toate cele 15 facultăţi cu cele peste 100 de programe de licenţă sunt acreditate ori autorizate. Învăţământul masteral cuprinde 88 de specializări iar Şcoala doctorală 11 domenii. Am reautorizat Arhitectura pentru Oradea si am autorizat programe in limba engleza pentru a atrage studenti straini.

De aceea, dragi colegi, va multumesc pentru efortul pe care l-ati facut si il faceti si va doresc studenti cu care sa ne mandrim, precum si multe realizari pe plan professional, dar si personal.

Partenerilor nostri, diverselor institutii publice sau private, colaboratorilor nostri:

Universitatea din Oradea se confruntă cu numeroase provocări cărora trebuie să le facă faţă. Unele pot fi rezolvate prin eforturi proprii şi printr-o politică inteligentă de încurarjare a calităţii în educaţie şi a excelenţei în cercetare, altele însă sunt generate de instabilitatea politică, de subfinanţarea învăţământului românesc, de unele reforme care adesea complică lucrurile în loc să rezolve probleme.

Indiferent de greutati, Universitatea din Oradea stie ca are un rol determinant pentru regiunea unde isi desfasoara activitatea si de aceea isi doreste sa abordeze in continuare cea de-a treia misiune a universităţilor, şi anume, abordarea de catre UO a provocărilor societale în diferite moduri: cercetare, formare continuă şi alte forme de transfer de cunoaştere şi generare comună a cunoştinţelor. În cadrul acestei abordări, cele trei concepte importante ale UE (triunghiul cunoaşterii, conceptul tripartit şi inovarea deschisă) trebuie să fie integrate, accentul punându-se pe cooperarea strânsă dintre principalii actori în cadrul ecosistemelor noastre regionale de inovare.

Stiu ca multi dintre dumneavoastra in calitate de angajatori ne judecati dupa performantele absolventilor nostri, si aveti dreptate, dar sa nu uitam ca azi viteza de transformare a societatii este ametitoare, si de aceea o buna parte a specializarii profesionale se muta dincolo de scoala, in cadrul organizatiilor pe care le coordonati.

As vrea sa le multumesc public  tuturor partenerilor nostri institutionali cat si persoanelor publice, politicienilor care sprijina in diferite moduri Universitatea din Oradea. Trebuie sa marturisesc public ca noi universitarii simtim  o mult mai mare apropiere a intereselor dumneavastra catre Universitatea din Oradea. Sper ca viitoarele intalniri, actiuni commune si rezultate sa confirme acest fapt.

În final, vă invit alături de mine,  studenţi... profesori... personal tehnic şi auxiliar... părinţi şi jurnalişti, autorităţi publice şi oameni de afaceri, sa ne bucuram. De ce?

Pentru ca  eu cred ca: NU SUCCESUL creaza BUCURIA!

Ci BUCURIA creaza SUCCESUL ! Si Universitatea din Oradea are nevoie de succes pentru a fi considerata o UNIVERSIATE PERFORMANTA!

La Multi ANI, Universitatea din ORADEA,

RECTOR, Constantin BUNGAU, 30 septembrie 2013.