În mai multe serii, pentru a respecta rigorile medicale încă în vigoare, peste 80 de studenți străini din țări ca: Guatemala, Columbia, Maroc, Mexic, Peru, Siria, Iran, Muntenegru, Iordania, India, Turcia, Italia, Franța, Portugalia, Kenya, Ghana, Spania, Liban, împreună cu reprezentanții celor mai importante organizații studențești orădene, au venit să cunoască, de această dată, bucătăria românească.

        Gazdele s-au întrecut pe ele însele. Pe mesele încărcate se găseau: sarmale, răcituri, varză cu carne, salate de: vinete, ciuperci, boeuf, cartofi, fasole cu ciolan, frigărui, clătite umplute cu carne și câte și mai câte. Pentru studenții din Orient s-au pregătit chiar și preparate din oaie. La desert s-au servit mere coapte, gogoși cu gem și smântână ori cremă de zahăr ars. Despre bucuria studenților străini, care au descoperit bucătăria românească, vorbește cel mai bine faptul că ospătarii nu pridideau să reumple platourile.

        Întâlnirea studenților „Erasmus” cu cultura autohtonă a fost îmbogățită semnificativ de prezența ansamblului de muzică populară al Universității din Oradea, coordonat de lect. univ. dr. Florin Mariș Hinsu. Orchestra și solistele ei au prezentat un program de cântece tradiționale, din mai multe zone folclorice ale țării. La finalul concertului, pentru numeroșii studenți de limbă spaniolă prezenți și, după cum s-a văzut, nu numai pentru ei, Andrada Oros, studentă în anul I, la Departamentul de Muzică al Facultății de Arte, a interpretat șlagărul internațional „Feliz navidad” (Crăciun fericit).

      Emila Gale, unul dintre organizatori, a afirmat: „Prezența studenților străini depășește orice așteptări, ca număr și entuziasm. Judecând după atmosfera de aici, îndrăznim să sperăm că și noi ne-am ridicat la nivelul așteptărilor lor și am reușit să demonstrăm, încă o dată, că ospitalitatea este una din calitățile care îi definesc pe români”.

        Evenimentul, care fără nicio îndoială și-a atins din plin scopul, a fost organizat de Departamentul de Relații Internaționale și Biroul Admitere, cu sprijinul Departamentului de Muzică al Facutății de Arte din cadrul Universității din Oradea.

Biroul de Comunicare

Image   Image  Image  Image  Image