Evenimentul a fost organizat simultan în toate țările Uniunii Europene. În a patra vineri a lunii septembrie, anul acesta în data de 27 a lunii, participanții din peste 300 de orașe europene au construit împreună harta științifică a Europei.
Proiectul iniţiat de Uniunea Europeană s-a desfăşurat în toate ţările membre şi afiliate, având ca scop promovarea ştiinţei şi cercetării în rândurile publicului larg. Rezultatul dorit pe termen lung este de a atrage noua generaţie către activitatea de cercetare, încurajând o carieră în acest domeniu, de a creşte recunoaşterea publicului larg faţă de munca nevăzută a cercetătorilor şi de a crea interacţiunea cu publicul larg pentru a-i putea descoperi ca fiind oameni obişnuiţi cu o meserie neobişnuită.
Proiectul se desfăşoară în România din anul 2006, organizatorii ediţiei din acest an fiind implicaţi şi în anii 2007, 2008, 2010, 2011 si 2012. În 2013 oraşele partenere din România sunt: Bucureşti, Sinaia, Suceava, Piatra Neamţ, Tulcea, Oradea, Brașov și Galați.
La standurile amenajate s-au prezentat cu invenţii fel şi fel departamente şi centre de cercetare din cadrul Universităţii din Oradea, care şi-au prezentat activitatea de cercetare. Totodată, vizitatorii au avut ocazia să asiste la demonstraţii interesante precum roboţi, testarea echilibrului, monitorizarea frecvenţei cardiace în timpul efortului, experimente de actualitate în fizică, arte, ştiinţe sociale, arheologia la început de mileniu III şi altele.
La evenimentul ştiinţific au participat Compartimentul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.
Invitat special a fost campionul olimpic la TIR sportiv la Jocurile Olimpice de la Londra 2012, Alin Moldovean, care a vorbit despre implicaţiile cercetării în sportul de performanţă. Cei peste 250 de vizitatori au primit materiale promoţionale şi s-au putut înscrie pentru o tombolă. Au fost oferite 5 premii dintre care cel mare a fost o pereche de ochelari spy, cu aparat video şi foto încorporat. Acesta a fost câştigat de către o domnişoară.
Partenerii media care ne-au sprijinit de-a lungul tuturor activităţilor legate de Noaptea Cercetătorilor 2013 au fost: Bihoreanul, Bihorstiri.ro, Crişana, Digi24 Oradea, Jurnalul Bihorean şi Radio Transilvania.
Biroul de Comunicare