Rectorul, prorectorii, decanii, reprezentanți ai Senatului și ai unor structuri administrative de la Universitatea din Oradea, precum și cei mai buni boboci s-au adunat, vineri, 1 octombrie 2021, în sala polivalentă a instituției emblemă a învățământului superior orădean, cu ocazia ceremoniei care a marcat debutul anului universitar 2021 – 2022.

Evenimentul a fost transmis, în direct, pe paginile ce aparțin universității, de pe mai multe canale și rețele de socializare, astfel ca studenții care, din pricina normelor sanitare, nu au putut să participe pe viu la eveniment pentru a putea trăi bucuria acestui nou început. Prorectorul, conf.univ.dr.habil. Sorin Borza, a explicat că, recurgând la această ceremonie restrânsă, Universitatea din Oradea a decis să pună „pe prim plan sănătatea comunității noastre academice”.

Rectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr.ing.habil. Constantin Bungău și-a început discursul printr-o prezentare, în cifre, a instituției pe care o conduce. Începând de la 1 octombrie 2021, Universitatea din Oradea are 3446 de boboci, la 104 programe de licență, 1512 masteranzi în anul I, care studiază în 43 de domenii științifice și 84 de doctoranzi, proaspăt admiși. În total, la Universitatea din Oradea, învață 5042 de tineri din România și din 65 de țări, dintre care și Republica Moldova. Dar, spunea rectorul: „Nu numărul studenților contează, cât valoarea pe care aceștia o vor avea, la finalul ciclului de studii la care s-au înscris”.

Prof.univ.dr.ing.habil. Constantin Bungău a anunțat că fiecare facultate este pregătită să facă față rigorilor impuse de pandemie, fie că își va derula cursurile față în față, on-line sau într-un format hibrid. „Totuși, cu o prezență fizică mai consistentă” a adăugat rectorul, subliniind că Universitatea din Oradea se dovedește a fi „mai agilă și mai adaptată la procesul învățământului decât anul trecut”. Prof.univ.dr.ing.habil. Constantin Bungău a insistat să remarce că sănătatea, cea a studenților, a profesorilor și a întregii comunități, depinde de nivelul înalt de conștientizare a situației în care ne aflăm.

„Educația este viața însăși. Universitatea îți oferă nenumărate oportunități de a evolua. Când te preocupă studiul, toate ușile ți se deschid, la momentul potrivit”, a afirmat rectorul, înainte de a trece în revistă oportunitățile pe care Universitatea din Oradea le oferă studenților ei. Printre acestea merită amintite, bugetul alocat burselor Erasmus, în valoare totală de 4.480.000 euro, burse lunare pentru studenți, în valoare de 700 de lei, burse sociale, de 580 lei pe lună, burse pentru internship în cadrul universității de 500 de lei lunar, burse speciale destinate studenților de la informatică, calculatoare, comunicații, robotică, acordate într-un parteneriat cu Primăria Municipiului Oradea. La rândul lor, doctoranzii Universității din Oradea se bucură de burse lunare de 500 de lei ori burse europene al căror cuantum poate atinge și suma de 400 de euro pe lună. Doar în vara anului 2021, peste o sută de studenți orădeni au plecat în tabere, gratuite, la Marea Neagră. Și, pentru cea de a doua specializare, studenții Universității din Oradea beneficiază deja de o reducere la jumătate a taxei de studiu. „Continuăm să facem viața de student cât mai frumoasă, la Oradea”, a concluzionat rectorul, subliniind că toate lucrările în plină desfășurare, în campusul principal și la cămine, nu urmăresc decât să facă din acestea spații „green” și „smart” pentru comunitatea academică orădeană.

Rectorul a mai subliniat că Universitatea din Oradea pune la dispoziția studenților ei peste o mie de cadre didactice și specialiști de vârf din mediul socio-economic.

În discursul său, prof.univ.dr.ing.habil. Constantin Bungău nu a uitat să le mulțumească profesorilor pensionați în cursul anului universitar trecut. Din lista celor 27 de cadre didactice universitare, rectorul a scos în evidență persoana medicului Gheorghe Carp, remarcând buna colaborare pe care acesta a avut-o cu Facultatea de Medicină și relația fructuoasă pe care universitatea a avut-o cu spitalele conduse de el de-a lungul timpului.

„Stimați colegi, văd ca pe o mare onoare sarcina de a realiza, împreună cu dumneavoastră, o strategie care să permită universității noastre să rămână în binomul esențial al dezvoltării regionale și naționale”, a mai spus domnia sa, cerându-le tuturor profesorilor să nu facă rabat de la calitatea actului didactic sau de cercetare științifică. Pornind de la ideea că „orașul câștigă de pe urma parteneriatului cu universitatea”, rectorul a promis că Universitatea din Oradea va rămâne un susținător al comunității din care face parte. „Am convingerea că, lucrând împreună vom păstra trendul pozitiv pe care s-a înscris universitatea noastră în ultimii ani”.

La final, rectorul, le-a dorit tuturor celor prezenți, atât pe viu, cât și on-line, „un an liniștit, cu sănătate și cât mai multe motive de bucurie. La mulți ani tuturor! La mulți ani Universității din Oradea”.

Președintele Senatului Universității din Oradea, conf.univ.dr. Aurel Căuș, a mărturisit, în fața celor prezenți, că îi lipsește „căldura sufletească pe care o simțeam atunci când, la această festivitate, aveam alături două trei sute de boboci”. Președintele Senatului universitar a subliniat că tranziția, de la pandemie, la normalitate, depinde de fiecare dintre student și profesor în parte și de capacitatea acestora de a răspunde cât mai rapid provocărilor generate de criza sanitară. „Sper să ne întâlnim, cât mai repede, în amfiteatre”, a spus, la finalul intervenției sale, conf.univ.dr. Aurel Căuș.

Într-o scurtă intervenție, conf.univ.dr.habil. Sorin Borza, prorectorul Universității din Oradea, a punctat nevoia de moralitate, atât de necesară spațiului public și, mai ales, celui academic. „Nu ar fi corect ca studenții noștri să pună semnul egalității între profit și performanță. Un tânăr este cu adevărat inteligent, dacă nu e dispus să câștige oricând și prin orice mijloace”.

Reprezentanta studenților în Senatul Universității din Oradea, Natalia Cuc, și-a îndemnat colegii să strângă amintiri, să lege prietenii, să fie buni, implicați și să învețe. „Universitatea din Oradea este locul potrivit, unde puteți face toate acestea”, a spus tânăra.

În numele bobocilor a vorbit Florin Creț, student teolog și olimpic. El a vorbit despre credința și speranța cu care studenții din anul întâi pășesc pentru prima dată în facultate. Adresându-se dascălilor și colegilor săi, Florin Creț, a citat din Sfântul Apostol Pavel: „Luați aminte la citit, la îndrumat și la învățătură”.

O studentă din Liban s-a adresat, în premieră, celor adunați la ceremonia inaugurală. Shadade Loujaina Karsifi, studentă în anul II, la Medicină, a mărturisit că n-a ales ea ca Oradea să fie orașul în care să învețe, dar, dacă ar depinde de ea, aceasta ar fi fost alegerea pe care ar face-o de fiecare dată. „Oradea mi-a oferit multe șanse de a mă integra în societate. M-a primit cu oameni buni, frumoși și zâmbitori”, a spus Shadade Loujaina Karsifi, chemând tinerii din alte țări să vină și ei la Universitatea din Oradea. „Aici aveți ocazia de a deveni specialiști, profesioniști și oameni de valoare”.

Reprezentantul studenților basarabeni care învață la Oradea, Artiom Zaiat, a spus că universitatea aceasta este „locul perfect pentru a-ți desăvârși talentul, pentru a te realiza în viață”.

Unul câte unul, decanii facultăților Universității din Oradea au înmânat, bobocilor care au intrat cu cea mai mare medie, Carnete Studențești de Excelență și câte o floare.

Ceremonia, la care au luat parte circa 80 de persoane, a fost încheiată de corul Departamentului de Muzică, al Facultății de Arte, care a interpretat „Oda bucuriei”, a lui Ludwig van Beethoven și, tradiționalul „La mulți ani”.

Evenimentul poate fi urmărit accesând: https://www.youtube.com/watch?v=MHlLxTnBVdw.

Biroul de Comunicare

 

 

Image  Image  Image  Image  Image  Image