Puțină lume știe că Filofteia Covaciu nu este la primul ei premiu literar. Originară din Baia Mare, studenta Universității din Oradea a primit, în anul 2020, premiul „Tânărul scriitor al anului din Maramureș”, Premiul I și premiul de popularitate al Festivalului „Arcade”, Premiul I al colocviilor interdisciplinare „Nicolae Steinhardt”, organizate de Biblioteca Județeană „Petre Dulfu”, din Baia Mare și este laureată, „pentru debut”, a concursului național „Curse pentru vise” – București.
Nuvela premiată la Putna, „O scrisoare din infern”, are ca teme centrale dragostea și sacrificiul, temelii pentru libertatea generațiilor viitoare. Povestea se petrece în închisoarea politică de la Sighet, de unde, în anii celei mai crunte represiuni comuniste, Mihai, unul din deținuți, îi scrie iubitei sale scrisori despre chinurile pușcăriei, dar și despre viața lor viitoare, despre o lume mai bună. „Am încercat să îmbin tema propusă de organizatori cu tema care domină creațiile mele: iubirea. În plus, mi-am dorit să particip la acest concurs și pentru a veni cumva, prin intermediul scrierilor mele, în sprijinul evenimentului, deoarece susțin manifestările culturale organizate în cadrul spațiilor monahale”, spune tânăra scriitoare.
După ce a absolvit un liceu de matematică – informatică, în Baia Mare, Filofteia Covaciu a venit la Oradea, să studieze psihologia. „Am ales științele socio-umane pentru că ador lucrul cu oamenii. Scrisul e pasiunea numărul unu, dar psihologia este o opțiune de care am fost sigură din copilărie. Ar fi fost ciudat să nu aleg psihologia, având în vedere că, de la mine, părinții nu au auzit de vreun alt domeniu. Psihologia și literele se împletesc. Sentimentele oamenilor, trăirile lor, pe care psihologii le înțeleg, sunt descrise, în cuvinte, de scriitori. De ce n-aș fi eu un Irvin Yalom al României?”, declară, încrezătoare, studenta.
Filofteia Covaciu e printre acei tineri care abia așteaptă să revină în amfiteatre. „Ador Oradea, oamenii de aici, și abia aștept să locuiesc aici, din toamnă. În primul an, chiar și online, am descoperit profesori minunați, devotați, oameni superbi. Pentru mine facultatea este un vis împlinit”.
„Este o plăcere să creez cât mai divers și să descopăr arii tot mai complexe ale scrisului”, mărturisește scriitoarea de numai 19 ani, adăugând că a crescut între cărți și că părinții, cititori împătimiți, au fost primele ei modele culturale. Filofteia Covaciu, e un nume care merită reținut. Ea promite că, „la timpul potrivit”, ne va surprinde cu un roman „ieșit din tipar, ceva caracteristic mie”.
Biroul de Comunicare