„Creștem în fiecare an”

Acestea au fost cuvintele cu care rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău, a punctat scurta prezentare pe care a făcut-o instituției. „Nu suntem o universitate mică. Suntem între primele zece din țară. Avem circa 14.000 de studenți, aproape 20.000 dacă îi punem la socoteală și pe rezidenți, masteranzi, pe cei de la studiile post-universitare pedagogice, doctorat... Acoperim aproape toate domeniile de studiu și, după numărul de specializări, suntem între primele trei universități ale României”. Rectorul Universității din Oradea a mai adăugat că, în acest an, bugetul burselor „Erasmus”, destinate mobilității studenților și a cadrelor didactice, se apropie de 1.200.000 euro.

„De un an de zile, Belarus se află într-o criză internă gravă”

Impresionat de prezentarea făcută, Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, ambasadorul României în Belarus, a spus că, în condiții normale, ar fi venit la Universitatea din Oradea pentru a strânge relațiile academice dintre cele două țări. „Dar, din nefericire, în țara în care îmi îndeplinesc misiunea diplomatică lucrurile au deraiat periculos. De un an de zile, țara este într-o criză politică internă gravă. Este o dramă, fiindcă nu credeam că vom fi martorii unei asemenea degradări a situației într-o țară profund europeană”. Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, al cărui discurs a fost pregnant marcat de starea critică din țara condusă de Aleksandr Lukașenko, a pus criza politică pe seama „dorinței de a rămâne la putere, cu orice preț”. Ambasadorul român a afirmat că regimul de la Minsk a decapitat societatea civilă și că represiunea a fost atât de eficientă încât, practic, mișcarea de protest, declanșată acum un an, a dispărut. „În acest moment totul s-a năruit. Mai mult decât atât, rectori au unor universități belaruse au participat la represiunea propriilor studenți”, a spus Excelența Sa domnul Viorel Moșanu. Soția sa, Nadia Moșanu, a detaliat: „Și-au pârât studenții fiindcă cântau cântece de protest pe holurile universităților”. S-au făcut numeroase arestări și, după cum spune Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, la Minsk, s-a pus la care un proces model menit să discrediteze mișcarea studențească și să demonstreze că studenții sunt manipulați dinafară. Doar pentru că au cântat cântece îndreptate împotriva regimului Lukașenko, câteva zeci de studenți beloruși au fost condamnați la doi ani și jumătate de închisoare, alții au fost exmatriculați, unii au plecat la studii în Polonia, Lituania sau Germania.

„Să informăm opinia publică despre ce se întâmplă în această țară”

Referindu-se la expoziția pe care a vernisat-o la Oradea, cea a jurnalistei Nadia Bujan, ea însăși refugiat politic în Ucraina, Excelența Sa domnul Viorel Moșanu a spus că acest demers artistic este „unul din puținele lucruri pe care le mai putem face pentru Belarus, să informăm opinia publică despre ce se întâmplă în această țară”. Ambasadorul României la Minsk a mai declarat că toți reprezentanții UE, câți au mai rămas să lucreze în capitala belarusă, încearcă să oprească violența, să contribuie la eliberarea celor peste 600 de deținuți politici și a miilor de persoane „arestate administrativ, care petrec săptămâni de coșmar, în condiții create deliberat pentru a descuraja orice formă de protest”.

Invitație pentru „o lecție de civism”

Rectorul Universității din Oradea prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău și-a exprimat dorința de a aduce expoziția de fotografii realizate de Nadia Bujan, laureată cu premiul World Press Photo Involvement - 2021, pentru imaginile ce vorbesc despre represiunea la care a fost supusă opoziția belarusă, și în holul central al bibliotecii universității. Mai mult, prof. univ. dr. habil. Sorin Șipos l-a invitat pe Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, ambasadorul României în Republica Belarus, să revină la Oradea pentru a le vorbi studenților despre ce se petrece în această țară. „Sunteți asemenea unui ambasador aflat pe front și cred că mesajul dumneavoastră este foarte important. Studenții trebuie să înțeleagă că libertatea se câștigă în fiecare zi. Iar dumneavoastră ați fi vocea cea mai autorizată să puneți aceste imagini în context. Ar fi o lecție de istorie, de civism, de libertate pentru studenții noștri”.

După ce a promis că, în măsura în care programul îi va permite, va onora invitația făcută de gazde, Excelența Sa domnul Viorel Moșanu, ambasadorul României în Republica Belarus, a scris câteva rânduri în Cartea de Onoare a Universității din Oradea.


Image Image Image