În campusul principal al Universității și-au dat întâlnire specialiști, profesori ai Facultății de Construcții, Cadastru și Arhitectură, reprezentanții Universității din Oradea, ai Fundației de Protejare a Monumentelor Istorice din Județul Bihor «Oradea Heritage», ai Direcției Județene pentru Cultură Bihor, ai Clubului local Rotary „Art Nouveau” și surprinzător de mulți iubitori ai istoriei și arhitecturii orașului Oradea.

Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a subliniat că instituția de învățământ superior poartă amprenta stilului Art Nouveau, stil în care au fost ridicate cele mai importante construcții ale ei. „Avem nevoie de toți aceia care iubesc acest stil arhitectural, pentru că ne dorim ca toate lucrările de renovare, pe care le vom continua în campus, să fie făcute cu mare atenție față de această prețioasă moștenire culturală”. Rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a promis că, nu doar clădirile ce fac parte din rețeaua internațională „Art Nouveau” vor fi reabilitate ținându-se cont de stilul în care au fost ele gândite de Vágó József, ci întregul campus va fi astfel amenajat, cu mobiler și corpuri de iluminat, încât să se creeze un tot unitar din punct de vedere stilistic.

Angela Lupșea, directorul executiv al Fundației pentru Protejarea Monumentelor Bihor a pus accent pe parteneriatul dintre Universitatea din Oradea, Primăria Municipiului Oradea, Facultatea de Construcții, Cadastru și Arhitectură, adăugând că această bună relație de colaborare îi va ajuta și pe studenți „să poată privi altfel patrimoniul orașului”.

Cel care a proiectat ansamblul arhitectural, ș.l. dr. arh. Cristian Pușcaș, a deplâns faptul că, „gradul de cunoaștere al acestui uriaș patrimoniu, reprezentat de ceea ce înseamnă stilul Art Nouveau pentru Oradea, este redus” și, de aceea, spunea el, „orice astfel de inițiativă, precum cea a realizării acestui scuar tematic, e de bun augur”.

Dr. Mircea Pașca, reprezentantul Direcției Județene pentru Cultură Bihor, a ținut să felicite Universitatea din Oradea pentru că „popularizează ceea ce reprezintă cea mai de seamă operă a arhitectului Vágó, acest ansamblu arhitectural”.

Foarte dedicată patrimoniului Art Nouveau al Oradiei, istoricul de artă, conf. univ. dr. Ramona Novicov, a remarcat că „relicvele” care urmează să fie incluse în ansamblul dedicat memoriei arhitecților orădeni Vágó József și Vágó László sunt „martori care reprezintă expresia și viziunea unor meșteri și arhitecți, de la începutul secolului XX, care luau foarte în serios misiunea și meseria lor”.

Răspunzând întrebărilor presei, rectorul Universității din Oradea, prof. univ. dr. habil. Constantin Bungău a declarat că la realizarea noului obiectivul cultural vor lucra, benevol, parteneri ai Universității, asociații neguvernamentale voluntari și  prieteni ai instituției.

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image