Evenimentul a debutat cu o scurtă ceremonie, în cadrul căreia, prorectorul prof.univ.dr. Sanda-Monica Filip a înmânat cele zece premii acordate centrelor de cercetare ce funcționează în cadrul Universității din Oradea. Cu acest prilej, rectorul Universității din Oradea, prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, a anunțat că aceste centre de cercetare vor beneficia de 250.000 de lei, pentru a-și continua activitățile științifice. „Nu ne vom opri aici. Vrem să susținem și în viitor, prin astfel de finanțări punctuale, cercetarea de cel mai înalt nivel”, a afirmat domnia sa.

Prof.univ.dr. Adrian Curaj le-a spus celor prezenți că, înainte să vină la Oradea, a făcut un scurt studiu asupra activității de cercetare a Universității, studiu transpus într-un șir de imagini grafice, pe care le-a prezentat audienței. „Stați bine și ca număr de publicații”, a spus fostul ministru, adăugând că a observat o dinamică a creșterii numărului de citări, în reviste de specialitate, citări care au atins un nivel maxim în anul 2019. „Aveți toate ingredientele să faceți și mai bine”, a apreciat directorul general al UEFSCDI, adăugând: „E bine că, deși aveți multe lucrări publicate în România, aveți și destule publicate în străinătate”.

Prof.univ.dr. Adrian Curaj a ținut să remarce colaborările „majore și diverse” pe care Universitatea din Oradea le are cu hub-uri de cercetare din alte universități. Fostul ministru a mai subliniat că Universitatea din Oradea este în acea treime a instituțiilor de învățământ superior din România care au reușit să aducă peste 500.000 de lei, fonduri pentru finanțarea cercetării la nivel doctoral. „Anul viitor, vrem să ridicăm această sumă la un milion”, a replicat rectorul Bungău.

Prof.univ.dr. Adrian Curaj le-a recomandat cercetătorilor orădeni să se orienteze spre zonele de producție a energiei verzi, să se deschidă către colaborarea cu universități care au deja tradiție în acest domeniu, dar și către tinerii antreprenori. „Dați-le posibilitatea să simtă că școala este spațiul în care pot veni oricând cu ideile lor”. La finalul intervenției sale, prof.univ.dr. Adrian Curaj a spus că domnia sa este „încrezător” în ceea ce privește viitorul cercetării științifice la Universitatea din Oradea.

La rândul său, senatorul Adrian Hatos a afirmat că, în ceea ce privește învățământul, obiectivele coaliției aflată la putere sunt optimiste. Parlamentarul a și remarcat faptul că, pentru prima dată, după mai multe decenii, au fost alocați bani pentru finanțarea cercetării la nivel universitar. „Este un lucru foarte important, fiindcă România este țara care alocă cele mai puține resurse acestui domeniu al cercetării, dintre toate țările riverane”.

Universitarul orădean a insistat și asupra faptului că „există o foarte slabă legătură” între cercetarea universitară și institutele naționale de cercetare și dezvoltare. „Cei din universități se plâng că institutele naționale de cercetare nu reușesc să atragă tineri cercetători din mediul universitar”, a spus prof.univ.dr.habil. Adrian Hatos, adăugând că în aceste institute ar trebui să își poată continua cariera de cercetare cei aflați în anii de studii doctorale sau postdoctorale.

Senatorul liberal a mărturisit că unul din obiectivele sale este să obțină mai mulți bani pentru cercetarea universitară. „Cercetarea românească este necunoscută publicului românesc”, a mai spus prof.univ.dr.habil. Adrian Hatos, adăugând că „această realitate face ca eforturile mediului științific să nu se transforme în impact social și economic, mai ales la nivelul tinerilor, care ar trebui să se dedice cercetării”. În acest context, dumnealui a afirmat că este necesar un „program național de popularizare a cercetării universitare”.

La finalul intervenției sale, a dezvăluit că Parlamentul lucrează la două acte normative importante pentru cercetarea românească: o lege a cercetării și o alta care va veni să reglementeze carierele din acest domeniu.

Aici puteți accesa lista centrelor Universității din Oradea, premiate pentru stimularea cercetării competitivității și excelenței: https://www.uoradea.ro/display24036


Image Image Image