Principalii parteneri ai proiectului, Universitatea din Oradea respectiv Primăria Municipiului Oradea au susținut din plin această inițiativă, aport fără de care acest program nu ar fi prins contur. De menționat ar fi ajutorul acordat de Restaurantul Select respectiv de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor.
Evenimentul a debutat sâmbătă, 19 iulie, o dată cu deschiderea oficială, la care au luat cuvântul doamna Prorector conf. univ. dr. Simona Trip din partea Universității din Oradea, domnul Viceprimar Mircea Mălan din partea Primăriei Municipiului Oradea, domnul Director general manager dr. Adrian Dume, din partea Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor respectiv domnișoara Andreea Petruț din partea Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești. Invitații au luat pe rând cuvântul, subliniind importanța unui asemenea proiect, atât pentru elevi cât și pentru Universitatea din Oradea.
Următoarele ore și cea de-a doua zi din cadrul OSU au fost dedicate teambuilding-ului, participanții „ocupând” campusul universitar. Duminică, 20 iulie a avut loc și un Treasure hunting, ocazie cu care participanții au cunoscut mai bine orașul nostru. Începând cu luni, 21 iulie, elevii au participat între orele 9 – 13 la cursuri, simulând activitatea unui student. După prânz și aproximativ două ore de relaxare, elevii au luat parte la dezbateri precum Dezbaterea ANOSR privind tranziția liceu – universitate sau Dezbaterea CTR privind strategia națională de tineret. De-asemenea, participanții au primit traininguri de leadership sau împotriva consumului de droguri.
Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Bihor a oferit participanților un concert de muzică populară, încheiat cu recitalul a două dintre participante, după ce în prealabil a invitat elevii să participe la Târgul Meșterilor Populari.
Trebuie menționată și prezența Vicepreședintei Erasmus Students Network Brașov, Simona Nechifor, ce le-a vorbit elevilor participanți despre beneficiile și oportunitățile oferite de programul Erasmus. De-asemenea, doctorul Hadrian Borcea, medicul – șef al UPU – SMURD Bihor a oferit câteva amănunte picante despre viața unui medic de urgență, răspunzând la întrebările participanților cu privire la profesia de medic și ceea ce presupune Facultatea de Medicină și Farmacie.
Ultimele zile au fost mai puțin încărcate, având loc activități sportive, turul orașului, excursii la Băile Felix respectiv Roșia și Meziad. De-asemenea, a fost vernisată de către Cristian Culiciu, expoziția „Oradea în perioada comunistă”.
Festivitatea de închidere a avut loc la Restaurant Select, miercuri 31 iulie, când s-au înmânat diplomele de participare elevilor.
Oradea Summer University, parte a proiectului național „Universități de Vară pentru Elevi” poate fi considerat un succes din mai multe puncte de vedere. Participanții au salutat calitatea cursurilor ținute de către universitarii orădeni precum și varietatea programului. De-asemenea, profesorii implicați în proiect au salutat această inițiativă.
Trecând peste unele probleme inerente de logistică și organizare, prima ediție a Oradea Summer University s-a încheiat cu bine, rămânând ca moștenirea acestui prim pas să fie continuată pe mai departe.
Cu respect,
Ștefan Marius Deaconu
Coordonator principal Oradea Summer University 2013
BC Nr. din 115 din 02.08.2013