Printr-un comunicat de presă, Ministerul lucrărilor publice, dezvoltării şi administraţiei a anunţat că a semnat mai multe contracte de finanţare în Programul Operaţional Regional 2014-2020, primul pe listă fiind cel al Universităţii.

Pentru Universitatea din Oradea acest lucru înseamnă construirea unei clădiri noi, situată între Hala T şi o clădire care se află în construcţie, în acest moment, aparținând Facultății de Arte. UO va achiziţiona dotări pentru jumătate de spaţii, dotări la care vor avea acces companiile din Bihor, pentru că împreună cu acestea s-a redactat necesarul de tehnică.

Centrul de Transfer Tehnologic „Smart Industries” va fi format din patru laboratoare (Fabricaţie, Automatizări – Robotică, Industry 4.0 şi Calitate), iar printre aparatele performante pe care studenţii le vor găsi aici se numără o maşină-unealtă CNC Laser – 5 axe, ideală pentru realizarea prototipurilor şi experimentarea de soluţii tehnologice inovative, doi roboţi de manipulare, asamblare şi procesări sau echipamente moderne de filmare digitală de mare viteză.

De asemenea, Universitatea va cumpăra două servere performante, care vor permite comunicarea între toate aceste echipamente, dar şi cu exteriorul.

Laboratoarele vor fi folosite de studenţii, masteranzii şi doctoranzii orădeni, care studiază la specializări inginereşti. Centrul va cuprinde și spaţii de conferinţe, cursuri, prezentări, o zonă expoziţională şi birouri de cercetare şi inovare. Durata de execuţie a proiectului este de 36 de luni.

Biroul de Comunicare