Evenimentul cultural a avut loc marţi, 14 ianuarie 2020, în Sala de Conferinţe a Bibliotecii Universităţii din Oradea și a fost organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxă ,,Episcop Dr. Vasile Coman”, Centrul de Studii Interdisciplinare ,,Silviu Dragomir” şi Şcoala Doctorală de Istorie din cadrul Universităţii din Oradea, în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei.
În prezenţa unui numeros public, prof.univ.dr.habil. Sorin Şipoş, Directorul Şcolii Doctorale de Istorie, a transmis mesajul de bun venit tuturor participanților, accentuând totodată importanța acestui eveniment de excepţie pentru comunitatea academică orădeană şi nu numai.
În cadrul manifestării au mai luat cuvântul prof. univ.dr.habil. Constantin Bungău, Rectorul Universităţii din Oradea, care a evidențiat faptul că anul acesta se împlinesc 240 de ani de învățământ superior la Oradea, remarcând în acest context și legăturile strânse și buna colaborare dintre Universitatea din Oradea și Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.
Preasfinţitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a făcut o frumoasă incursiune în istoria Eparhiei Ortodoxe Române a Oradiei, subliniind că anul acesta este celebrat centenarul restatornicirii eparhiei prin decretul Regelui Ferdinand Întregitorul. La finalul alocuțiunii sale, Preasfinția Sa a felicitat conducerea universității, organizatorii acestui eveniment și i-a binecuvântat pe cei prezenți.
Activitatea prof.univ.dr. Ioan Chirilă, însoțită de câteva repere biografice, a fost prezentată publicului cu multă elocință de către pr.conf.univ.dr. Viorel-Cristian Popa, Decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă.
Gândul și modul în care a luat ființă această carte au fost descrise de către distinsul profesor Sandu Frunză de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, care a menționat, printre altele, că pentru domnia sa este un privilegiu participarea la un astfel de dialog cu o personalitate precum părintele profesor Chirilă.
Cu multă înțelepciune, sinceritate și bucurie a vorbit însuși autorul cărții, părintele profesor Ioan Chirilă, poet, eseist, filosof și remarcabil profesor de teologie ortodoxă, care face ca peste tot pe unde este prezent, cuvântul lui Dumnezeu să rodească, iar sămânța acestui cuvânt să ajungă în pământ bun și să aducă rod însutit. În dorința de a atinge excelența în tot ceea ce face, părintele profesor Ioan Chirilă reușește acest lucru și îi ajută și pe alții să se împărtășească de ea.
Evenimentul s-a încheiat cu o sesiune de autografe de către autor și cu dorința de a reitera astfel de momente culturale deosebite.
Pr.lect.univ.dr. Doru Fer
Biroul de Comunicare