Timp de aproape 50 de ore, cele 22 de echipe au lucrat la proiecte precum grădinărit automatizat, sistem de rezervare de săli de sport, agregator de evenimente, aplicații de gestiune a comenzilor la restaurante sau de scanat bonuri fiscale și multe altele. Ca la toate celelalte ediții HackTM, toți "hackerii" au beneficiat de rezerve de cafea, apă, suc, burgeri, sandwichuri, practic de tot ceea ce au avut nevoie pentru a rămâne concentrați pe toată durata hackathonului. Unii au decis chiar să doarmă la locație.

Participanții au fost studenți și angajați în domeniul IT din Oradea, Timișoara, Arad, București, dar și studenți străini. Vârsta medie a participanților a fost de 23 de ani, iar cel mai tânăr participant a fost un elev de 10 ani din Timișoara.

Premiile au fost acordate de un juriu format din specialiști în programare, profesori universitari, designeri și reprezentanți ai sponsorilor, dar și de votul publicului. Au fost desemnate următoarele premii:

  • Cel mai bun design: din echipa "Ansamblul Tehnologic Pădureni" - Făgădar Cezar, pentru Glove, proiectul care ajută la planificarea și urmărirea activităților de grădinărit;
  • Cel mai bun proiect software: echipa Team Teamname, care a dezvoltat ochelari de realitate augmentată pentru a putea scana și identifica automobile (marca, an construcție, etc.);
  • Cel mai bun proiect hardware: echipa RescueBot, care a construit un robot echipat cu senzori și care poate pătrunde în clădiri în situații de urgență, cum ar fi incendii.

Marele câștigător al HackTM este echipa orădeană care s-a prezentat cu proiectul Digiflare. Prototipul Digiflare este o dronă echipată cu tehnologie LoRaWan și e destinată găsirii rapide a accidentatilor în zone fără semnal GSM. Echipa Digiflare e formată din Teodora Husar și Cornea Mihai (absolvenți ai Universității din Oradea), Găvruța Sebastian, Nilgesz Arnold, Mihai Husar și Sergiu Capanoaia. 

Două dintre echipele participante au decis să lucreze la proiecte propuse de Primăria Oradea: o aplicație de rezervare a sălilor de sport și terenurilor de tenis disponibile în instituțiile din oraș și un agregator al evenimentelor din oraș.

Informații suplimentare pot fi găsite pe site-ul oradea.hacktm.ro și pe pagină de Facebook HackTM.

Ce este un hackathon?

Un hackathon este un maraton de programare sau creație în domeniul tehnic. Provenit prin alăturarea cuvintelor “hacking” și “marathon” din limba engleză, se referă la un eveniment în care se realizează proiecte în cel mai scurt timp posibil. Cu toate că termenul “hacking” are conotații negative în media, acesta înseamnă de fapt găsirea unor soluții nonconformiste într-un timp limitat.

Înființată de către un grup de profesioniști din domeniul IT, Asociația Banat IT este una dintre cele mai reputate organizații ale sectorului tech din vestul României. Banat IT se preocupă de crearea conexiunilor între membri comunității IT, promovarea sectorului tech local și crearea de oportunități pentru toți membri comunității.

Asociația Banat IT dorește să mulțumească tuturor participanților, partenerilor, sponsorilor și întregii comunității IT din Oradea pentru dedicarea arătată.

Biroul de Comunicare


Image Image Image