Evenimentul a fost moderat de către prof.univ.dr. Sorin Curilă, preşedintele Senatului Universităţii din Oradea. Acesta a mulţumit profesorului Dan Octavian Cepraga pentru că a acceptat această înaltă distincţie acordată de către Senatul Universităţii.

Prof.univ.dr. Eugen-Victor Macocian, prorectorul Universităţii din Oradea, a subliniat faptă că profesorul Cepraga este un reprezentant de frunte al românismului, care ”a susţinut această cauză nu prin lozinci, ci prin fapte. Prin activitatea sa, a reuşit să creeze o punte de legătură între români în cadrul Uniunii Europene”, a declarat domnia sa.

În continuarea programului, prof.univ.dr. Sorin Şipoş, în calitate de colaborator apropiat al profesorului Cepraga, a prezentat Laudatio redactat de mai mulţi profesori orădeni, în care au fost prezentate aspecte din viaţa şi activitatea ştiinţifică şi profesională a profesorului Cepraga. Conform spuselor profesorului Sorin Şipoş, Dan Octavian Cepraga este un „român prin naştere, sânge şi conştiinţă”. Pe lângă latura academică, acţiunea are şi o latură sentimentală, aceea  de a-l integra pe distinsul profesor în comunitatea orădeană. Activitatea ştiinţifică remarcabilă și  colaborarea fructuoasă cu profesorii orădeni au fost principalele motive, în opinia prof.univ.dr.  Sorin Şipoş, pentru care, atât Şcoala Doctorală de Istorie, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţele Comunicării, cât și Centrul de Studii Interdisciplinare au propus Senatului Universităţii din Oradea acordarea titlului de Doctor Honoris Causa profesorului Dan Octavian Cepraga.  

După înmânarea diplomei Doctor Honoris Causa de către Senatul Universităţii, a urmat Lectio Magistralis susţinută de către profesorul Dan Octavian Cepraga. Acesta a mărturisit că se simte „onorat şi fericit” deoarece a primit aceeaşi distincţie pe care a primit-o profesorul Renzi, magisterul său, în urmă cu 5 ani tot la Oradea. Distincţia primită a fost considerată ca o răsplată pentru întreaga Universitate din Padova, unde limba română se predă neîntrerupt din 1932.

„De Universitatea din Oradea”, a declarat Dan Cepraga, ”mă leagă o lungă colaborare. Oradea este un loc care a îmbogăţit activitatea mea de cunoaştere”. În încheierea discursului său a reliefat relaţia strânsă de colaborare pe care a avut-o cu profesorul Şipoş: „Sunt fericit că îl am lângă mine pe colegul şi prietenul meu, Sorin Şipoş, de la care am învăţat că o colaborare profesională de succes se bazează pe o afinitate sufletească” .

În încheiere domnia sa a ținut să spună că „Centenarul ar trebui să însemne mai mult decât vorbe goale!”

Biroul de Comunicare


Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image