În prezenţa şi sub directa coordonare a unei echipe de la Nidec a fost amenajat acest laborator incluzând renovarea sălii și dotarea acesteia cu motoare, sisteme de control pentru motoare și diferite instalații de automatizare și echipamente, valoarea totală a investiției fiind de aproximativ 20.000 de euro.

Acest laborator se doreşte să fie un spaţiu plăcut și performant de studiu  pentru studenţii de la Facultatea de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, având posibilitatea de a lucra cu echipamente utilizate în industria automatizărilor.

La evenimentul inaugural au participat rectorul Universității din Oradea prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău, decanul Facultății IETI, prof.univ.dr.habil. Mircea Gordan, directorul de departament de Ingineria Sistemelor Automate și Management, prof.univ.dr. Helga Silaghi împreună cu Jeff Ford, directorul general al Nidec Oradea, Adrian Buruiană, Managerul departamentului de Inginerie din cadrul Nidec Oradea și Florin Rojan, directorul executiv al Asociației D’Apetresi, alături de cadre didactice şi studenţi de la Facultatea de Inginerie Electrică şi Tehnologia Informaţiei.

Rectorul Universității din Oradea prof.univ.dr.habil. Constantin Bungău a subliniat în deschidere că “avem nevoie de acest parteneriat universitate – industrie pentru a face performanță în educație.”

Jeff Ford, directorul general al  companiei Nidec Oradea s-a adresat celor prezenți: “Este o adevărată bucurie să oferim suport Universității din Oradea. Prin această investiție, ne propunem să-i încurajăm și stimulăm pe studenți să rămână acasă, în Oradea și să se alăture universității orădene. Cu echipamentele și expertiza pe care o planificăm să o transferăm universității în perioada imediat următoare, sperăm să contribuim la creșterea acestor talente fiind un alt pas în colaborarea cu Universitatea din Oradea.”

Adrian Buruiană, Managerul departamentului de Inginerie din cadrul Nidec Oradea a dorit să completeze, în cadrul conferinței, faptul că: ”Ceea ce vedeți în fața dumneavoastră sunt echipamente care combină nu doar ultimele tehnologii din cadrul automatizărilor  ci și din cadrul schimburilor de date, al conducerii adaptive și cognitive și de aceea, laboratorul inaugurat are denumirea de Industry 4.0.”

Prof.univ.dr. Mircea Gordan, decanul Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informaţiei, a mulţumit colaboratorilor de la compania Nidec pentru încredere și pentru investiţie în acest domeniu de vȃrf și a menționat că “Universitatea din Oradea în colaborare cu alte 4 universităţi din ţară organizează anual Sesiunea Cercurilor Ştiinţifice Studenţeşti, la care au participat şi studenţii noştri. Anul trecut au luat locul I doi studenţi de la specializarea Electronică Aplicată, iar anul acesta au luat locurile I şi II doi studenţi de la Automatică şi Informatică Aplicată.” 

Prof.univ.dr. Helga Silaghi, director de Departament, a precizat: „În numele colegilor din cadrul Departamentului de Ingineria Sistemelor Automate şi Management vă mulţumim pentru amenajarea şi dotarea primului Laborator „Industry 4.0”. Beneficiarii principali sunt studenții specializării Automatică şi Informatică Aplicată şi nu numai, care se vor familiariza cu ultimele tehnologii în domeniul Automatizărilor Industriale, cu convertoarele de frecvenţă, diferite tipuri de motoare electrice şi sistemele lor de control, encodere, PLC-uri, microcontrolere etc. Studenţii noştri au luat premii la concursurile de robotică din diverse universităţi din ţară şi ne-au făcut mândri de fiecare dată. Acest laborator dotat la înalte standarde este un pas important în tranziţia mai facilă de pe băncile şcolii pe piaţa muncii, pentru o carieră de succes în automatică și informatică aplicată în industrie .”

Florin Rojan, directorul executiv al Asociației D’Apetresi, ONG-ul prin care a fost derulat acest proiect a menționat că “vom acorda un număr de trei burse pentru studenții Facultății de Inginerie Electrică și Tehnologia Informației, în valoare de 500 de lei pe lună, timp de zece luni”.

În acest context, UO a avut onoarea de a fi beneficiara unei investiţii inovatoare şi eficiente pentru studenţi.

Biroul de Comunicare

Image

Image  Image  Image  Image  Image  Image